Trapas: Hamáček a naše armáda. Ministr se zeptal, bylo ticho a pak to přišlo odjinud

24.03.2020 9:17

Armáda se chlubí cizím peřím. Na Twitteru to odhalil vicepremiér Jan Hamáček. Oficiální twitterový účet totiž vydával cizí posádku obřího dopravího letounu Ruslan za svoji. Přitom jde o Ukrajince. Potvrdil to i ukrajinský velvyslanec. Armáda nereagovala.

Trapas: Hamáček a naše armáda. Ministr se zeptal, bylo ticho a pak to přišlo odjinud
Foto: Twitter Armády ČR
Popisek: Ukrajinská posádka letounu Ruslan, kterou oficiální Twitter české armády označil za naše vojáky

„Condor 2 je na místě, jdeme nakládat!“ píše se na oficiálním twitterovém účtu Armády ČR u snímku devítičlenné posádky v bílých ochranných oblecích před obřím nákladním letounem Antonov A-124 Ruslan.

Snímek působí akčně a posádka před letounem stojí v „odhodlané póze“, připravena naložit v Číně dalších zhruba 100 tun zdravotnického a ochranného materiálu pro Českou republiku. Popisek dává jasně najevo, že na snímku jsou čeští vojáci. Jenže všechno je úplně jinak. Češi, a už vůbec ne vojáci, tam totiž nejsou.

Anketa

Podporujete předsedu vlády Andreje Babiše? (Ptáme se od 24.3.2020)

93%
7%
hlasovalo: 39607 lidí

Pochybnosti nad tím měl ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček, z jehož iniciativy k nám v těchto dnech a týdnech potřebný materiál z Číny proudí. 

„Jen se chci zeptat, to na fotce jsou příslušníci Armády ČR?“ zeptal se v komentáři pod tweetem Hamáček. Nikdo z armády na dotaz místopředsedy české vlády nereagoval.

Jasno do celé věci vnesl až ukrajinský velvyslanec v Praze Yevhen Perebyinis, který s vládou a Hamáčkem zapůjčení ukrajinského letounu Ruslan koordinuje. „To je ukrajinská posádka,“ odpověděl velvyslanec ministrovi vnitra.

„Děkuji, pane velvyslanče, Vám i Vašim letcům a omlouvám se za Armádu ČR, že to vypadalo, jako by to byli naši,“ vzkázal diplomatovi Hamáček.

Nejde o první komunikační přešlap tohoto resortu v době koronaviru. Na začátku měsíce, když se v České republice začal koronavirus pomalu šířit a počty nakažených narůstat, navrhoval vicepremiér Hamáček vyhlášení nouzového stavu, což by umožnilo na kritickou situaci reagovat rychleji. 

Tehdy to odmítl premiér Babiš a jeho ministr obrany Lubomír Metnar označil na Twitteru Hamáčkův návrh za nezodpovědný. „Není třeba si dělat PR na současné situaci. Upřímně mi to nepřijde zodpovědné,“ napsal tehdy ministr obrany. Krátce na to se však ukázalo, že to zodpovědné bylo, a v případě, že by vláda reagovala už tehdy, země by nákazu zvládala lépe a efektivněji.

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…