Trápení Václava Havla: Je vyčerpaný, nelepší se to

12.07.2011 11:02

Oba dva bulvární deníky se dnes zaobírají zdravím exprezidenta Václava Havla. Dlouhodobě nemocný Havel se totiž stále neuzdravil ze zánětu dýchacích cest. S ním se začal léčit v březnu. Aha! v titulku hlásá: Václav Havel – Naprosté vyčerpání. Podobně se pak vyjadřuje i Blesk, který navíc přidává, že Havla ničí počasí a proto nyní vůbec nevychází z domu.

Trápení Václava Havla: Je vyčerpaný, nelepší se to

Zdravotní stav bývalého prezidenta Václava Havla, kterému je již 74 let, se stále nelepší. Od jara trpí vleklými dýchacími obtížemi. Přestože se tvrdilo, že mu výrazně pomohl pobyt v lázních, podle bulvárního Blesku tomu tak není.

„Do jeho vily na pražské Ořechovce za ním chodí lékaři. Pečuje o něj manželka Dagmar, která kvůli němu dokonce odmítla jet na karlovarský festival," píše Blesk.

Podle deníku je Havel stále doma, veřejnému životu se prý nyní vyhýbá. „Václav Havel se stále cítí vyčerpaný, proto zůstává doma a veřejných akcí se neúčastní. Paní Havlová se rozhodla neodjet na festival jednak kvůli manželovi, který ji doma potřebuje, ale i kvůli vlastní zdravotní indispozici," řekla Blesku Havlova tajemnice Sabina Tančevová.

Ubližuje i střídající počasí

Deník připomíná, že Havlovi před 15 lety kvůli rakovině odebrali půlku pravé plíce, takže i banální onemocnění dýchacích cest pro něj může mít fatální následky. Havlovi se ale může nyní dýchat těžce i proto, že se střídá dusné počasí s chladnými a deštivými dny a navíc s tím kolísá i tlak.

„Člověk s polovinou plíce je citlivější i k výkyvům počasí. Především se mu mnohem obtížněji dýchá, hůře toleruje zátěž, může mít větší obtíže při kašli," řekl v této souvislosti Blesku pneumolog z Nemocnice na Homolce Pavel Hrouda.

Havel byl naposledy na veřejnosti spatřen na premiéře hry Cyrano! Cyrano! Cyrano! ve Vinohradském divadle, kde hlavní roli hraje právě jeho žena Dagmar. Exprezident tehdy vypadal plný elánu, dokonce si tropil legraci z přítomných novinářů, které fotografoval.

Podle Blesku je vyčerpaná i Havlova manželka Dagmar. Ta prý nedávno za Havla v Itálii přebírala cenu, později byla na festivalu v Moskvě a mezitím hrála v divadle. „Byla unavená, vyčerpaná a nevyspalá," vysvětlila tajemnice Tančevová k tomu, proč Havlová nepřijela na filmový festival do Karlových Varů.

„Pečuji o něho já, docházejí i sestřičky a lékaři. Poslední dny trávíme doma převážně na zahradě," řekla pro Aha! Havlová a přiznala prý také, že má o manžela strach.

Exprezident má ale údajně ve druhé půlce července v plánu odjet na svou chalupu na Hrádeček.

Špaček i Kruml: Je stále celebritou a tak zájem médií je zřejmý

Proč je ale Havlovo zdraví najednou středobodem zájmu? A je to vůbec vhodné, když nyní již Havel nepůsobí v politice, o jeho zdraví tak referovat? Jeho bývalý tiskový mluvčí Ladislav Špaček se ale zájmu médií nediví.

„O Havlově zdraví deníky referují už několik let. Je to jev, který se děje již spousty let, neboť to je věc veřejného zájmu. A zdraví Václava Havla bylo vždy atraktivním tématem pro média, neboť ta potřebují přilákat čtenáře. Je to ale samozřejmé, neboť to je člověk, který je respektován a je to stále i nejznámější Čech, takže je zcela přirozené, že se o něj média zajímají," řekl Špaček ParlamentnímListům.cz.

Čtěte také:

„Havel už sice není prezident, ale pořád patří mezi celebrity. A jestliže se bulvár zajímá o celebrity, tak předpokládám, že Havel do této kategorie patří. A Havlovo zdraví bylo vždy téma, které bulvár zajímalo," zmínil k tomu pro redakci analytik Milan Kruml.

Podle něj ale bulvární média o Havlovu zdraví referují jako o všech ostatních věcech. Takže brát téma Havel jako něco výjimečného prý tak snadno nejde.

„To, že z toho čiší pocit, že jde v případě Havla a jeho nemoci o něco velmi závažného, tak to je prostě cíl. Ale že by Blesk i Aha! o Havlově zdraví věděly něco víc a záměrně o tom konkrétně nereferovaly, tak to asi nebude. Ty články, to je jen běžná součást toho, jak bulvár pracuje. Informační hodnota toho článku je však téměř nulová," dodal Kruml s tím, že prezentování reality v tomto případě by se dalo vzít jen s nadsázkou.

„To, co je na titulce jeden den, tak si na obsah toho článku čtenář druhý den ani nemusí vzpomenout," doplnil Kruml.

Havlova tajemnice Sabina Tančevová pak na otázky ParlamentníchListů.cz ohledně toho, zda je v pořádku, že oba bulvární deníky naznačují, že Havlovi je už tak těžko, že ani nevychází z domu, jen krčila rameny. "Nebudu to nijak komentovat. Děkuji za pochopení," napsala pak Tančevová v sms zprávě.

Kromě rakoviny měl i vážné potíže se střevy

Václav Havel před 15 lety prodělal rakovinu plic. Z toho důvodu má jen půl pravé plíce, část mu lékaři odstranili. Oslabily ho i následné časté záněty, kdysi též kouřil a nepřidal mu ani pobyt ve vězení za komunismu.

Sledovali jsme téma Havlův film

Havla trápí i jiné zdravotní potíže. Naposledy to bylo v roce 2009, když ležel na klinice ORL v pražském Motole. Byl tam na malé operaci, při níž mu bylo odstraněno zánětlivé ložisko z krku, a jeho pooperační stav poté velmi zkomplikovalo zahlenění části pravého plicního laloku. Kritický byl jeho stav v roce 1998 během pobytu v Rakousku, kde se musel v Innsbrucku akutně podrobit operaci kvůli proděravělému tlustému střevu. Při loňském pobytu v USA ho zase trápila srdeční arytmie.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…