Trávit aktivisty, to je oblíbený sport Kremlu. Sadisté, uhodil ruský opozičník

22.08.2020 8:56

Nejvýznamnější ruský opoziční lídr Alexej Navalnyj leží v nemocnici. Podle jeho spolupracovníků byl otráven. Britský Channel 4 připomíná, že během dvaceti let vlády Vladimira Putina v Ruské federaci byla otrávena či přiotrávena řada kritiků Kremlu. Jeden z otrávených, opoziční aktivista Vladimir Kara-Murza, který slezl hrobníkovi z lopaty, označil travičské metody Kremlu za sadistické.

Trávit aktivisty, to je oblíbený sport Kremlu. Sadisté, uhodil ruský opozičník
Foto: pexels.com
Popisek: Jed

Alexej Navalnyj byl podle jeho spolupracovníků otráven. Jed měl mít v čaji, který vypil na letišti před odletem ze sibiřského Tomsku do Moskvy. V letadle se mu udělalo zle, stroj neplánovaně přistál v sibiřském Omsku a Navalnyj skončil v jedné z tamních nemocnic.

S jedem v těle se musel potýkat i další ruský politik a aktivista Vladimir Kara-Murza, který podle svých vlastních slov dobře ví, jak to funguje. Ačkoli za otravou podle jeho názoru stojí místo loajální k Putinovi, prý budou do omrzení tvrdit, že s tím nemají nic společného.

Když se podíváte na to, co se děje teď už dvacet let, od té doby, co je v naší zemi Vladimír Putin u moci, zaznamenáte celou řadu těchto případů, jak v Rusku, tak samozřejmě mimo Rusko. Případy Litviněnko a Skripal ve Spojeném království. Lidé, kteří se nějakým způsobem zprotivili Putinovu režimu, jsou oběťmi útoků jedy,“ uvedl opoziční aktivista.

„Kromě případů Litviněnka a Skripalových bylo mnoho dalších. Viktor Juščenko, bývalý prezident Ukrajiny, Jurij Čekačíchin, který na záhadnou otravu jedem v roce 2003 zemřel, byl to prominentní ruský investigativní novinář a opoziční poslanec. Já jsem byl otráven dvakrát, v letech 2015 a 2017. V obou případech řekli lékaři mé manželce, že mám pět procent pravděpodobnosti, že přežiju. Takže já jsem velmi vděčný, že tady dnes jsem a mohu s vámi mluvit. Myslím to opravdu vážně. Ale vždycky, když dojde k těmto otravám, mluvčí Kremlu vyjde a pokrčí rameny a řekne ‚víte, s námi to nemá nic společného, nic se nedokázalo, kde je důkaz?‘ ptají se. Jenže to je otázka, na kterou záměrně neexistuje žádná odpověď, protože důkaz by měl pocházet z nezávislého vyšetřování, které však ruské úřady nechtějí povolit,“ pokračoval.

Útoky jedem považuje Kara-Murza za sadistické, protože když tělo upadne do kómatu, zeslábne natolik, že se pak člověk musí učit např. znovu chodit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…