Trestní oznámení podali Piráti z Prahy 6 kvůli prodeji pozemků, kdy byla neoprávněně poskytnuta sleva 34 milionů

18.07.2019 21:25

Trestní oznámení kvůli slevě 34 milionů korun na pozemky v ulici Na Dračkách podala trojice zastupitelů z klubu Pirátů Prahy 6 a pirátský poslanec Jan Lipavský. Trestní oznámení přinesli dnes odpoledne na Státní zastupitelství Prahy 6. Je podáno na neznámého pachatele s uvedením čtyř podezřelých, řekl ČTK Jakub Dušánek z mediálního odboru Pirátské strany. Městská společnost SNEO loni pozemky spolu s bytovým projektem prodala firmě DRA development patřící do skupiny Penta. Původně dohodnutá cena 436 milionů korun byla následně z důvodu restitučních nároků snížena na 402 milionů korun. Radnice Prahy 6 se podle svého mluvčího Ondřeje Šrámka ke kauze vyjádří v pátek.

Trestní oznámení podali Piráti z Prahy 6 kvůli prodeji pozemků, kdy byla neoprávněně poskytnuta sleva 34 milionů
Foto: flickr.com
Popisek: Jan Lipavský (Piráti)

V trestním oznámení Piráti uvádějí mezi podezřelými společnost SNEO a tehdejší členy představenstva, jmenovitě Tomáše Jílka, Petra Macháčka a Lukáše Fiedlera. „Vítám, že Piráti trestní oznámení podali a celé záležitosti se ujme někdo kompetentní. Pirátské závěry jsou mimo realitu a mimo právní stav věci,“ sdělil dnes ČTK současný předseda představenstva SNEO Lukáš Fiedler.

Jiří Hoskovec, Jana Kabelová, Ondřej Chrást a Jan Lipavský z klubu Pirátů kritizují poskytnutí slevy, které bylo podle nich protiprávní. Tvrdí, že veškeré restituční nároky soudy již dříve zamítly a navíc smlouva uzavřená mezi firmami SNEO a DRA development vylučuje restituční nároky jako důvod k udělení slevy, píší v tiskové zprávě.

Restituční řízení začalo podle Fiedlera už v roce 1991. Kvůli písařské chybě ve smlouvě k areálu Dračky se však restituenti odvolali a následně podali správní žalobu. Na základě toho mohlo být restituční řízení znovu otevřeno, uvedl. Tendr tak SNEO mohlo podle Fiedlera zrušit a přijít o více než 400 milionů korun, přičemž minimální cena při vyhlášení byla 250 milionů korun, nebo přistoupit na slevu.

Prodej areálu Dračky i s bytovým projektem již dříve kritizovali Zelení. Vadilo jim, že byty nepostaví sama městská část. Je to jedna z dalších věcí, která vadí i Pirátům. „Touto neuváženou transakcí se Praha 6 připravila o jednu z posledních možností získat do svého vlastnictví alespoň několik desítek bytů, které jí aktuálně tak moc chybějí pro učitele, lékaře a další,“ uvedl Hoskovec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…