Tresty smrti. Izrael přitvrzuje a přišly nové důkazy z Gazy

15.11.2023 7:40

Izraelci opakují světu, že teroristé Hamásu si některé ze svých velitelských stanovišť drží i pod nemocnicemi. Prezident USA Joe Biden tyto informace potvrdil. Teroristé z Hamásu dál trvají na tom, že to není pravda a obvinili Američany, že „dávají zelenou izraelské okupaci k páchání dalších brutálních masakrů zaměřených na nemocnice“. Mrtvých je prý tolik, že musejí v nemocnici Al Shifa kopat masový hrob. Z izraelské strany zazněl popis, jak je dnes nakládáno s chycenými teroristy.

Tresty smrti. Izrael přitvrzuje a přišly nové důkazy z Gazy
Foto: Sociální síť X
Popisek: Ozbrojenci Hamásu při útoku na účastníky festivalu Nature Party v Izraeli

Prezident USA Joe Biden oznámil světu, že má k dispozici informace, podle kterých ozbrojenci z hnutí Hamás skutečně využívají palestinské nemocnice jako velitelské opěrné body. Izraelci tedy říkají pravdu, když tvrdí, že přesně z tohoto důvodu nemocnice obkličují. Vedle velitelských stanovišť jsou prý v nemocnicích ukrýváni i rukojmí Hamásu.

„Mluvčí Bílého domu John Kirby řekl novinářům v prezidentském letadle Air Force One, že rozvědka potvrdila, že militantní skupina Hamás, která vládne Gaze, používala tunely pod (nemocnicí) A Shifa a dalšími nemocnicemi k ukrývání vojenských operací a držení rukojmích,“ uvedla agentura Reuters. „To je válečný zločin,“ konstatoval Kirby.

Hnutí Hamás stále popírá, že by pod nemocnicemi udržoval velitelské body. Na sociální síti Telegram se objevilo prohlášení Hamásu, že informace zveřejněné Spojeným státy nejsou pravdivé a že Američané „dávají zelenou izraelské okupaci k páchání dalších brutálních masakrů zaměřených na nemocnice“.

Podle Hamásu je v nemocnici Al Shifa asi 650 pacientů a dalších 5 až 7 tisíc civilistů, kteří kvůli útokům ozbrojených sil Státu Izrael (IDF) nevědí, co bude. V posledních dnech podle teroristů zemřelo na 40 pacientů včetně tří dětí, které potřebovaly péči v inkubátoru.

„Palestinci uvěznění v nemocnici v úterý kopali masový hrob, aby pohřbili pacienty, kteří zemřeli, a žádný plán na evakuaci dětí nebyl na místě, přestože Izrael oznámil nabídku na vyslání přenosných inkubátorů,“ napsala agentura Reuters s odvoláním na vyjádření mluvčího ministerstva zdravotnictví Gazy Ashrafa Al-Qidra.

Qidra prohlásil, že uvnitř nemocnice se rozkládá asi 100 těl a neexistuje způsob, jak je dostat ven.

„Plánujeme je dnes pohřbít v masovém hrobě uvnitř lékařského komplexu Al-Shifa. Bude to velmi nebezpečné, protože nemáme žádné krytí nebo ochranu od Mezinárodního červeného kříže/půlměsíce,“ řekl agentuře Reuters.

Izraelci agentuře potvrdili, že předložili plán na evakuaci dětí z nemocnice a stále čekají na odpověď.

Generální tajemník OSN Antonio Guterres požádal „ve jménu lidskosti o okamžité humanitární příměří“.

Biden oznámil, že dlouhodobě usiluje o to, aby se těchto zhruba 235 rukojmích teroristů dostalo na svobodu.

Když se ho novináři v Bílém domě zeptali, jaký byl jeho vzkaz rodinným příslušníkům rukojmích, poznamenal „vydržte, postupujeme“.

Televize ABC News oznámila, že bylo dosaženo pokroku v dohodě o rukojmích. Průlom by mohl přijít během příštích 48 až 72 hodin, uvedla televize s odkazem na vysoký izraelský politický zdroj.

Krátce po Bidenových poznámkách o rukojmích Bílý dům podle agentury Reuters uvedl, že Bidenův hlavní poradce pro Blízký východ Brett McGurk míří do regionu na jednání s představiteli Izraele, Západního břehu, Kataru, Saúdské Arábie a dalších zemí. Mimo jiné prý bude usilovat i o propuštění rukojmích.

Vůdce Hamásu Ezzat El Rashq na sociální síti Telegram uvedl, že Izrael nemyslí vážně osvobození rukojmích, „ale mluví o tom, aby získal více času na pokračování ve své agresi“.

Z Tel Avivu vyrazili na pochod příbuzní rukojmích a podle agentury Reuters plánují dojít do Jeruzaléma a požádat vládu, aby pro propuštění jejich blízkých udělala víc.

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben-Gvir navštívil zařízení vězeňské služby, kde jsou drženi zadržení teroristé Hamásu, kteří se spolupodíleli na masakrech na půdě Státu Izrael 7. října a popsal, jak probíhá jejich zadržení.

„Osm teroristů spoutaných v temné cele, železné postele, záchody v díře v podlaze a v pozadí neustále hrající státní hymna.“ Popsal situaci zadržených teroristů ministr. Posléze dodal, že má zájem prosazovat trest smrti pro teroristy, aby byl aplikován i na teroristy Hamásu.

Ministr uveřejnil video z věznice na sociální síti X. Citoval z něj i server izraelského listu Haaretz.

 

 

Mluvčí ozbrojených sil Státu Izrael kontraadmirál Daniel Hagari popsal, co přesně dostala armáda od vlády za úkol a jak ho naplní.

„Úkolem, kterým jsme byli pověřeni vládou, je rozložit Hamás. Abychom rozbili Hamás, musíme působit v celém Pásmu Gazy. Proto budeme operovat kdekoli v Pásmu Gazy, abychom zničili Hamás – ze vzduchu, z moře i ze země,“ uved Hagari s tím, že izraelská veřejnost musí vědět, že naplnit tento cíl zabere hodně času.

Na Hagariho slova upozornila americká zpravodajská stanice CNN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …