Třetí dávku musíte! I když nevíme nic. Doktor Hel k omikronu

15.12.2021 7:15 | Ze sítí

Mutace covidu omikron se šíří podobně jako stepní požár. A bohužel se zdá, že proti ní zcela bezpečně neochrání ani prodělání nemoci, ani očkování. Tedy první dvě dávky očkování. Co s tím? Biochemik profesor Zdeněk Hel se rozhodl popsat, co bychom měli dělat teď. Nahlédněte.

Třetí dávku musíte! I když nevíme nic. Doktor Hel k omikronu
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Profesor imunologie Hel

Biochemik a profesor patologie Zdeněk Hel, jeden z předních představitelů iniciativy Sníh, se rozepsal o koronavirové mutaci omikron. Zdůraznil, že už teď o této mutaci víme, že se velmi rychle šíří, takže se stane dominantní variantou v EU i USA někdy na počátku příštího roku.

A na co je tedy třeba se připravit?

V prvé řadě na to, že omikron obchází imunitu získanou z očkování.

„Omikron obchází imunitu po očkování. Zveřejněné studie ukazují 5 až 40-násobné snížení neutralizační aktivity po prodělání nemoci či po dvou dávkách vakcíny Pfizer. Dobrou zprávou je, že lidé s posilující třetí dávkou vakcíny vykazují výrazně lepší hodnoty (přibližně 3-násobné snížení neutralizační aktivity). Ochranný účinek 2 dávek vakcíny Pfizer po 5 měsících od podání proti variantě omikron klesá na přibližně 35 %. Ze 43 lidí nakažených novou variantou v USA bylo 34 plně naočkovaných,“ napsal profesor Hel na sociální síti Facebook.

Stejně tak prý omikron umí obcházet imunitu získanou z prodělání nemoci. „Předběžná data z UK ukazují 3-8krát vyšší schopnost prolomit imunitní bariéru. Data z JAR naznačují 2.4-násobné riziko infekce,“ upozornil Hel.

To všechno může znamenat, že by mutace omikron mohla představovat problém, protože i když může být mutace omikron smrtelně nebezpečná jen pro malé procento lidí, při vysokém počtu nakažených bude i malé procentro rizikových případů představovat vysoká čísla.

Hel má za to, že mutace omikron bude více napadat mladé lidi a děti.

A vidí u ní ještě jeden velký problém. „Monoklonální protilátky od firem Regeneron a Eli Lilly, které jsou v současné době v ČR k dispozici, nejsou proti variantě omikron účinné,“ upozornil. Ale protilátky Sotrovimab od firmy GSK fungují. Proto by je vláda měla nakoupit co nejrychleji," žádá Hel.

Má však i pozitivní zprávy.

„Dá se očekávat, že prodělání nemoci i očkování budou poskytovat signifikantní míru ochrany proti vážnému onemocnění způsobenému variantou omikron. Zvýšený stupeň ochrany bude zřejmě poskytovat: a) prodělání infekce variantou Delta v posledních 3 měsících, b) posilující dávka vakcíny aplikovaná v posledních 3 měsících, c) hybridní imunita získaná proděláním nemoci a očkováním (v jakémkoli pořadí),“ konstatoval.

Jedním dechem však dodal, že v tuto chvíli nevíme, do jaké míry bude očkování či předchozí prodělání nemoci bránit těžkému průběhu onemocnění způsobenému mutací omikron.

Jak s tímto sdělením naložit?

Podle Hela je třeba dodržovat rozestupy, používat respirátory, hodně testovat, důsledně trasovat kontakty nakažených. A naprosto zásadní je z jeho pohledu dát co největšímu počtu lidí třetí dávku.

„Aplikovat posilující třetí dávky vakcíny v co největším rozsahu. Posilující očkování indukuje silnou odpověď neutralizačních protilátek, která významně chrání i proti variantě omikron. Neutralizační aktivita proti variantě omikron se po aplikaci posilující dávky vakcíny zvyšuje až 100násobně. Zkrátit minimální interval mezi 2 a 3 dávkou na 4 měsíce a učinit posilující dávku dostupnou pro všechny občany nad 18 let. Zahájit masivní očkovací kampaň posilující dávkou podobně jako v UK a Dánsku,“ uvedl Hel.

Volal také po očkování dětí a mladistvých.

Vláda by podle něj měla udělat ještě jednu věc.

„Zajistit nákup a aplikaci antivirotik. Molnupiravir od firmy Merck je již dostupný, má však bohužel relativně nízký účinek. Paxlovid od firmy Pfizer vykazuje vynikající předběžné výsledky (až 89 % účinnost proti variantě Delta; účinnost proti variantě omikron se testuje),“ uvedl pan profesor.

A celá společnost by podle Hela měla především podpořit zdravotníky.

„Zachovat klid a rozvahu, důvěřovat moderní vědě, medicíně a vládě. Základním nástrojem boje proti pandemii musí být přístup založený na vědeckých poznatcích a doporučení špičkových světových odborných institucí, nikoli na osobních názorech, preferencích, či anekdotických pozorováních. Jako vždy a především: podporovat zdravotníky a všechny ostatní pracovníky v první linii, hrdiny naší doby, kterým za tolik vděčíme,“ zdůraznil nakonec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…