Třetí světová válka visí nad světem neustále, varoval z rádia Zaorálek

10.02.2017 18:00

Moderátor Janek Kroupa přivítal v pátečních Dvaceti minutách Radiožurnálu ministra zahraničí Lubomíra Zaorálak (ČSSD). Člen vlády na vlnách Českého rozhlasu hovořil o Ukrajině, o hackerech, kteří napadli ministerstvo zahraničních věcí a o dvou Češích vězněných v Turecku, kteří si mohou odpykat za mřížemi až 15 let za podporu Kurdů. Nakonec došlo i na téma třetí světové války.

Třetí světová válka visí nad světem neustále, varoval z rádia Zaorálek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Janek  Kroupa si posvítil na systém, jakým Ukrajinci získávají víza přes systém Visapoint. Tento systém je ovlivněn korupcí na ukrajinské straně a Zaorálek si je vědom problému, současně zdůrazňuje, že i tak mechanismus plní svou roli.

„Z těch 140 až 150 tisíc mohlo přes Visapoint projít tak deset tisíc lidí, takže to není zdaleka takový byznys,“ ohradil se Zaorálek. „My máme jistotu, že ten systém nebyl napaden. My tady brzdíme Ukrajince, protože tu najednou nechceme mít 150 tisíc Ukrajinců dalších a v tom smyslu to funguje. Pokud jde o korupci, tak mi bezpečnostní služby potvrdily, že nedošlo ke korupci na naší straně. Dokonce je to tak, že to funguje ve 33 zemích a z toho jen ve dvou jsou takovéhle problémy,“ zdůrazňoval ministr.

Člen vlády také vysvětloval, že stále neví, kdo stál zas hackerským útokem na ministerstvo zahraničí. Ale není to zas tak nic překvapivého. „Když jsem přijel na jednání ministrů zahraničí, tak mi kolegové řekli – vítej v klubu. Podobné problémy mají v Polsku, v Nizozemsku... a teď to dokonce řeší i Rakousko,“ prozradil Zaorálek. Host trval na tom, že se útok podobal napadení, kterému byl vystaven server Demokratické strany v USA. Nechtěl k tomu však přiznat nic víc. Faktem je, že hackeři mohli získat některé citlivé informace, ale v žádném případě informace utajované.

Ve druhé polovině pořadu se Zaorálek věnoval také situaci dvou Čechů vězněných v Turecku. „Já doufám, že to dopadne dobře, což podle mého znamená, že by se mohli vrátit do Česka a nemuseli by si odpykat trest v Turecku,“ zaznělo z úst hosta. Jinak však informacemi také šetřil. Probíhají jednání s tureckou stranou a Zaorálek by nerad odkrýval karty.

Nakonec přišla na přetřes i hrozící třetí světová válka. „Třetí světová válka, to je něco, čeho se obáváme od konce druhé světové války. Je to hrozba, která visí nad světem neustále a my musíme dělat všechno pro to, aby k ní nedošlo,“ uzavřel své vystoupení ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…