Třetina českých domácností patří mezi pesimisty, ukázal průzkum

09.06.2013 10:19

České domácnosti lze ve finanční a ekonomické oblasti rozdělit do tří skupin. 50 procent představují domácnosti, které se obávají budoucnosti. Asi třetina jsou pesimisté. Spotřebitelů, kteří myslí a jednají optimisticky je pouze 18 procent. O průzkumu společnosti GfK napsal server Novinky.cz.

Třetina českých domácností patří mezi pesimisty, ukázal průzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Supermarket, ilustrační foto

Společnost prováděla výzkum na vzorku dvou tisíc českých domácností, které reprezentují celkovou populaci 4,5 milionů domácností.

Více jak polovina Čechů se obává ztráty zaměstnání nebo zhoršení zdraví

"Optimističtí spotřebitelé jsou v Čechách většinou domácnosti s vyššími čistými měsíčními příjmy. Obávající se se nadprůměrně vyskytují ve skupinách se středním příjmem a pesimisté jsou spíše domácnosti s nižšími příjmy," popsal Ladislav Csengeri ze společnosti GfK CZ&SK.

Nadpoloviční většina Čechů má obavy ze ztráty zaměstnání (53 procent) a ze zhoršeného zdravotního stavu (52 procent). Tři z deseti občanů ČR uvedlo, že nemají dostatek peněz a čtvrtina uvedla strach z růstu cen a inflace.

Češi jsou pak velmi citliví na zdražování. 86 procent zmínilo, že na změny cen reagují citlivěji než před rokem.

Optimisté věří v lepší časy a zároveň mají z čeho spořit

Optimisté očekávají v budoucnosti lepší finanční situaci a zároveň mají z čeho spořit a mají menší obavy ze ztráty zaměstnání. Pro jejich nákupy je charakteristické, že je neprovádí příliš často a nakupují v hypermarketech, supermarketech a drogeriích.

Obávající se zákazníci nakupují v nadprůměrné míře alkoholické nápoje a masné výrobky. Nejčastěji zamíří do diskontních prodejen.

Pesimisté nejčastěji nakupují zboží denní spotřeby jako pekařské a masné výrobky. Chodí do diskontů a samoobslužných prodejen. Na rozdíl od optimistů a obávajících se nakupují mnohem častěji.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …