Třetina lidí by nechtěla za sousedy cizince, ukázal průzkum

28.04.2017 20:01

Průzkum na téma tolerance k vybraným skupinám obyvatel přineslo Centrum pro výzkum veřejného mínění. Nejnižší tolerance je podle všeho k lidem drogově závislým. Odmítá je devět desetin dotázaných.

Třetina lidí by nechtěla za sousedy cizince, ukázal průzkum
Foto: pixabay.com
Popisek: Průzkum - ilustrační foto

Cizince či lidi s jinou barvou pleti odmítá oproti tomu za sousedy jen třetina dotázaných. Daleko více, tři čtvrtiny, by pak za sousedy nechtěly mít alkoholiky či lidi s kriminální minulostí. Pětina dotázaných se distancuje od osob s jiným náboženským přesvědčením.

Zajímavé pak je, že někteří odmítají i sousedství s bohatými lidmi (11 %), sousedství s chudými pak odmítá sedm procent dotázaných. 23 procentům dotázaných by vadili lidé s homosexuální orientací. 

Centrum v této souvislosti konstatuje, že míra tolerance ke zkoumaným skupinám je dlouhodobě, zhruba od roku 2003, víceméně stabilní, s výjimkou skokového nárůstu netolerance ke skupinám, jež mohou být spojovány s projevy radikálního islamismu v Evropě. 

Průzkum najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…