Třetinu firmy, která pro Prahu vyvinula Lítačku údajně koupila J&T

26.02.2016 10:19

Finanční skupina J&T koupila třetinu společnosti XT-Card, která pro Prahu vyvinula novou kartu na městskou hromadnou dopravu – Lítačku. Uvedl to dnes Český rozhlas Radiožurnál (ČRo), kterému to potvrdili mluvčí magistrátu Vít Hofman i mluvčí J&T Monika Veselá. XT-Card zakázku na Lítačku, která má nahradit problematickou Opencard, získala v poptávkovém řízení, tedy bez soutěže.

Třetinu firmy, která pro Prahu vyvinula Lítačku údajně koupila J&T
Foto: Twitter Adriany Krnáčové, tan
Popisek: Karta pro pražskou MHD

Obchod byl dojednán dříve, než byl vznik Lítačky oznámen

ČRo s odkazem na své informace uvedl, že obchod byl dojednán před tím, než primátorka Adriana Krnáčová (ANO) koncem ledna vznik Lítačky oznámila. „Považujeme za pozitivní, že majetková struktura XT-Card není svázána žádnou off-shore strukturou,“ řekl ČRo Hofman, a ocenil tak, že podíl ve firmě nezískal neprůhledný vlastník z daňového ráje.

Vstup J&T do XT-Card je prý logický

Podle Veselé je vstup J&T do XT-Card logický a finanční skupina o něm uvažovala dlouho. „Nabízí se mnoho synergií s dosavadními aktivitami skupiny a blízkých společnosti,“ citoval mluvčí Radiožurnál.

Finanční skupina touto transakcí podle ČRo získala přistup k Lítačce a také k zákaznické kartě Českých drah a plzeňské tramvajence. Radiožurnál uvedl, že karty lze napojit na komerční služby, jako jsou banky a slevové programy. Lítačku by podobně jako končící Opencard mohlo využívat víc než milion lidí.

Lítačka začne být vydávána už za několik dní

Vydávání Lítačky Praha spustí od 1. března. Lidé kartu dostanou po vypršení platnosti jejich opencard, zakoupené kupony z nich na Lítačku cestujícím Praha převede. Lítačku bude spravovat městská firma Operátor ICT. Její šéf Václav Strnad ani Krnáčová při čtvrtečním jednání neuvedli náklady Lítačky, na které se ptali pražští zastupitelé. Oznámili jen cenu softwaru asi 1,5 milionu korun.

Podle vlastníka Opencard, firmy eMoneyService (EMS), se hlavní město při zavádění Lítačky dopustilo porušování licenčních smluv a zneužití know-how. Firma proto na Prahu podala žalobu.

"Přijde nám to jako honba za senzací. Operátor ITC koupil software na vydávání karet dávno před tím, než do XT-Card podílově vstoupila skupina J&T. To, jaké jsou v XT-Card majetkové poměry nyní, už nám nepřísluší komentovat. Operátorovi byl dodán software, který si objednal, a tím to skončilo," řekl pro PL Vít Hofman.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…