Tři česká letadla předána do USA. Ale stát nechce říct komu a za kolik

15.07.2013 12:29

Tři podzvukové letouny L-159 našly nového majitele. Jeho jméno je ale přísně střeženým tajemstvím. Ví se jen, že letouny zamířily do USA. Letouny byly součástí kontraktu se španělským koncernem EADS na dodávku strojů CASA českému vojenskému letectvu.

Tři česká letadla předána do USA. Ale stát nechce říct komu a za kolik
Foto: Hans Štembera
Popisek: Piloti jdou ke stroji

Novinářům to dnes řekl ředitel Národního úřadu pro vyzbrojování Pavel Bulant. Obchod potvrdil také šéf Omnipolu Michal Hon, ani jeden z nich však nechtěl uvést, kdo přesně tři jednomístné podzvukové bitevníky získal a za jakou cenu. "V současné době fyzicky už jsou za 'velkou louží' ve Spojených státech, protože EADS našlo seriózního zájemce," prohlásil o trojici letadel Bulant na tiskové konferenci týkající se zprovoznění systému pasivní ochrany letounů CASA.

Součástí kontraktu na dodávku čtveřice těchto strojů byla dohoda o výměně jedné CASA za pět L-159. Koncern EADS je plánoval na základně v Talaveře využívat při výcviku španělských pilotů. Podle ředitele Hona z tohoto plánu nakonec sešlo kvůli zhoršující se ekonomické situaci Španělska. Dvě dvoumístné L-159 se nyní vrací českému letectvu jako součást kompenzací právě za dvouleté zpoždění při zprovozňování systému ochrany letounů CASA. Ačkoliv zprovoznění každého z nich bude stát okolo 10 milionů korun, jejich převzetím se výrazně zvýší výcvikové možnosti českého vojenského letectva, tvrdí odborníci.

Největší zájem o L-159 má zřejmě Draken International

Zbývající tři do Španělska odeslané stroje typu, který se ČR zatím marně snaží udat na světových trzích, si tedy v minulých měsících pořídil soukromý zájemce ze Spojených států. Jde o letadla v jednomístné verzi. "Ano, jsou v USA. Kdo a jak je bude využívat, to už je mimo moji kompetenci," poznamenal dnes šéf Omnipolu Hon, jehož firma obchod mezi armádou a EADS zprostředkovávala.

Stroje L-159, kterých má armáda několik desítek, se ČR i jejich výrobce Aero Vodochody snaží prodat do zahraničí už dlouho. Zatím neúspěšně. V minulých měsících projevoval zájem například Irák, obchod se ale zatím neuskutečnil. Informace nyní hovoří o tom, že o bitevníky z Vodochod má zájem také americká společnost Draken International. Její ředitel Jared Isaacman nechtěl případná vyjednávání v Česku vůbec komentovat. Bulant dnes výslovně zdůraznil, že obchod se třemi "španělskými" L-159 se této firmy netýká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…