Tři opravdu blbé zprávy pro Miroslava Kalouska

17.10.2016 6:45

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek má důvody k neklidu. Nejenže jeho strana neuspěla v krajských volbách, ale nyní to i vypadá, že se definitivně rozejde s hnutím Starostové a nezávislí. Společné kandidátce do sněmovních voleb totiž prý doslova zvoní umíráček, píše server Novinky.cz.

Tři opravdu blbé zprávy pro Miroslava Kalouska
Foto: TV Prima
Popisek: Miroslav Kalousek

Hnutí Starostové a nezávislí oproti TOP 09 v krajských i senátních volbách uspělo. Navíc pak došlo ještě k výraznějšímu rozkolu ve středních Čechách, kdy se  část místní organizace topky postavila svému vedení a šla do koalice, v níž je hnutí ANO. Podpořila tak na hejtmanku Jaroslavu Jermanovou, lídryni Babišova hnutí. Situace v kraji, kde byl Kalousek lídrem ve sněmovních volbách, se tak předsedovi doslova rozpadá pod rukama.

Původní text ZDE

Smlouvu se STANem má topka do konce roku, již nyní se však spekuluje o tom, že prodloužena nebude. „Situace je taková, že kdyby náhodou prodloužení smlouvy navrhl někdo z vedení hnutí, tak bude ze své funkce asi odvolán,“ uvedl jeden z významných členů. Další z členů dodal, že hnutí vadí výpady Miroslava Kalouska na jejich adresu. Ten totiž například uvedl, že spolupráci rozbily ambice některých jedinců. Veřejně o ukončení spolupráce pak mluví místopředseda STAN Radim Sršeň. „Myslím, že jsme se dokázali postavit na vlastní nohy a měli bychom jít do sněmovních voleb samostatně,“ uvedl. 

Anketa

Kdyby do sněmovních voleb šli společně lidovci a Gazdíkovi Starostové a nezávislí, volili byste radši je, nebo Kalouskovu TOP 09?

94%
hlasovalo: 8500 lidí

Starostové a nezávislí nyní více než k topce inklinují k lidovcům, podle serveru Novinky.cz by mohla spolupráce klapnout i s Piráty nebo Soukromníky. MF Dnes i Lidové noviny však vidí na dohled spolupráci STANu s KDU-ČSL, což by pro Kalouska bylo obzvláště bolestné. Stranu totiž opustil poměrně s velkými emocemi. Je však nutné říci, že obě média, která o spojení spekulují, patří do portfolia ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. A sílu případného dvojbloku právě proti hnutí ANO si uvědomuje například lidovecký ministr zemědělství Marian Jurečka. „Jestli tady má nějaké uskupení opravdu šanci soupeřit s ČSSD a ANO, mohla by to být spolupráce mezi KDU-ČSL a STAN,“ řekl MF Dnes.

Miroslav Kalousek pak řeší ještě jeden problém – část topky, konkrétně tři její zastupitelé totiž podpořili koalici vzniknou ve středních Čechách ve složení ANO, STAN a ODS. Daniel Marek, Milan Schweigstill a Michaela Vojtová se vzepřeli rozhodnutí krajského výboru, který odsouhlasil postup lídra středočeské TOP 09 Petra Tisa nepokračovat ve vyjednávání o koalici. 

„I když jsem měl v době svého souhlasu s vedením kandidátky již nulový vliv na výběr kandidátů a jejich pořadí, cítím povinnost se omluvit našim voličům za ty tři (v čele s bezskrupulózním panem Markem), kteří za přidělená koryta zradili topku a zcela proti názoru krajské organizace topky podpořili koalici s paní Jermanovou z ANO jako hejtmankou,“ napsal nyní na svůj facebookový profil Petr Tiso. On sám dle svých slov preferoval jako hejtmana Víta Rakušana za STAN. „Mrzí mě i to, že ANO, STAN a ODS naprosto nestandardním podpisem koaliční smlouvy s odpadlíky legitimizovaly u oněch tří zradu vlastní strany a posunuly tak úroveň politické kultury mimo civilizované demokratické země,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…