Trik s vizitkou. A další věci, co jste o Hlubučkově partě neměli vědět

17.06.2022 15:46

Ochrana před policejním sledováním od kriminalisty i šifrované telefony. Nové informace z policejního spisu o tom, jak fungovala údajná organizovaná zločinecká skupina kolem stíhaného politika Petra Hlubučka (ex STAN) a podnikatele Michala Redla, přináší server Seznam Zprávy.

Trik s vizitkou. A další věci, co jste o Hlubučkově partě neměli vědět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Hlubuček(STAN)

Policejní dokument zveřejněný Deníkem N ukazuje, jakých údajných trestných činů se měli dopouštět bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (ex STAN) či zlínský podnikatel Michal Redl. Ve středu byli obviněni ještě spolu s dalšími devíti lidmi z mnohamilionových úplatků a z machinací se zakázkami pražského dopravního podniku.

Podle zjištění redakce Seznam Zpráv tato skupina neponechávala nic náhodě. Z obav z fyzického sledování si u policie vydržovala kriminalistu, který jim ověřoval majitele podle espézetky vozu, jenž jí přišel podezřelý. Zmíněným policistou byl bratr obviněného Zakaríy Nemraha, dalšího z obviněných.

  • Původní zdroj ZDE

„Prostřednictvím nadpraporčíka Karíma Nemraha zjišťovali informace z centrální databáze registru vozidel, do něhož měl policista v souvislosti s plněním služebních úkolů přístup,“ popsali kriminalisté.

Podnikatel Redl prý také členům skupiny, včetně Hlubučka, rozdal šifrovací telefony, které není možné odposlouchávat. Mimochodem, pocházely od společnosti, do níž před lety investoval Pavel Němec, bývalý ministr spravedlnosti.

Policejní dokument zmiňuje i osobu Iva Pitrmana, jenž byl osobním řidičem Redla a skupině pomáhal s kontrolou kanceláří, bytů či aut kvůli možným odposlechům – najímal odborné firmy, které prostory důkladně proskenovaly.

Ve skupině také figuroval Matej Augustín, ekonomický ředitel pražského dopravního podniku, který ke krytí používal trik s klasickými papírovými vizitkami. Jedna sada vizitek obsahovala číslo kanceláře 508; když se s ní člověk u Augustína prokázal, věděl, že jedná s osobou, s níž skupina uzavřela dohodu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…