Trikolora je už zase Trikolora. Postavíme se babišovskému i antibabišovskému táboru, říká staronová předsedkyně

29.01.2022 17:27

Trikolora má za sebou historicky teprve druhý celorepublikový sněm. Na něm se z občanského hnutí změnila na politickou stranu a vrátila se také k původnímu názvu Trikolora. Vloni si totiž kvůli volbám vzala název Trikolora Svobodní Soukromníci. To, co se nezměnilo, je vedení strany. Zuzana Majerová Zahradníková, která převzala kormidlo Trikolory ve chvíli, kdy vloni v dubnu položil veškeré své politické funkce zakladatel hnutí Václav Klaus ml., obhájila funkci předsedkyně, když pro ni hlasovalo 127 delegátů.

Trikolora je už zase Trikolora. Postavíme se babišovskému i antibabišovskému táboru, říká staronová předsedkyně
Foto: Archiv Zuzany Majerové Zahradníkové
Popisek: Zuzana Majerová Zahradníková, lídryně Trikolóry

Staronovou předsedkyní politické strany Trikolora je nadále Zuzana Majerová Zahradníková, která byla hladce zvolena. Překvapením sněmu bylo snad jen to, že další horký kandidát na předsedu, advokát a hlasitý odpůrce covidových opatření Jindřich Rajchl, stáhl svou kandidaturu až během svého velmi kritického kandidátského projevu.

„Kdyby mi šlo o můj vlastní osobní politický prospěch, mohla jsem mlčet, když ODS vylučovala Václava Klause mladšího. Mohla jsem zůstat v ODS a dál využívat všech výhod poslancování za zavedenou politickou stranu. Kdyby mi šlo o můj vlastní osobní politický prospěch, mohla jsem, když Václav Trikoloru opustil, kývnout na nabídku jiné zavedené politické strany a být lídrem jedné z jejích krajských kandidátek. Neudělala jsem to, ani ono. Věci dělám vždy proto, že jim věřím, nikoli proto, že z toho budu mít nějaký prospěch. Za osud Trikolory navíc cítím coby její spoluzakladatelka nadstandardní odpovědnost,“ řekla ve svém projevu delegátům Zuzana Majerová Zahradníková, která zároveň přiznala, že není dokonalá.

„Také vím, že žádná funkce není navěky. Ale až přijde čas mého odchodu, ráda bych měla jistotu, že Trikoloru předávám do rukou někoho, ke komu mám stoprocentní důvěru a kdo je zárukou, že Trikolora neuhne ze správné cesty. Ten čas ještě nenastal. Po těch několika měsících otřesů potřebuje Trikolora kontinuitu a stabilitu. Potřebujeme evoluci, ne revoluci,“ vyzvala Majerová s tím, že Trikolora nemá být stranou vůdcovského typu. „Jako předsedkyně naopak chci vytvářet a dávat co nejvíce prostoru lidem okolo sebe. Lidem zevnitř Trikolory i zvenčí,“ dodala.

Majerová ve svém kandidátském proslovu zároveň slíbila místním organizacím svobodnou volbu toho, s kým a jakým způsobem se utkají o přízeň voličů. „Pro senátní volby naopak musíme společně hledat širší dohodu s podobně smýšlejícími politickými subjekty, abychom si v oněch dvaceti sedmi volebních obvodech zbytečně nekonkurovali, a naopak si uměli navzájem podpořit své kandidáty,“ odtajnila své plány v čele Trikolory Zuzana Majerová Zahradníková.

Zatím obecně pak odtajnila také plány pro parlamentní volby. „Abychom mohli ostatní spojovat, musíme být sami co nejsilnější. Proto za svůj vůbec nejdůležitější úkol v roli předsedkyně považuji, abychom vygenerovali opravdu silného a respektovaného superlídra, který se směle postaví jak babišovskému, tak antibabišovskému táboru. Naší povinností je nabídnout české veřejnosti důstojnou alternativu. Trikolora zároveň musí být moderní stranou, která ctí a navazuje na tradiční hodnoty,“ dodala Majerová Zahradníková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…