Tříletý kluk nemá prchat do jiného státu. Příběh z ukrajinské hranice

10.03.2022 13:12 | Ze sítí

Někteří členové Svobodných v minulých dnech vyrazili na ukrajinské hranice, kam vezli humanitární pomoc, zpátky pomohli s dopravou do bezpečí několika ukrajinským ženám a jejich dětem. Jedním z dobrovolníků byl také Filip Valtr, který se svěřil příběhem tříletého chlapce, kterému pomáhal přes hranice.

Tříletý kluk nemá prchat do jiného státu. Příběh z ukrajinské hranice
Foto: repro Facebook, BR
Popisek: Svobodní vyrazili s pomocí na hranice Ukrajiny

„Tříletý kluk by měl mít starost akorát, jak přesvědčit mamku, aby mu pořídila hračku, kterou někde viděl, nebo kde ještě zblajznout něco sladkého. Neměl by být převážen do jiného státu, protože mu doma hrozí smrt. Když ho jeho maminka vyndávala z našeho auta, spal tak tvrdě, že nevěděl o světě. Byli jsme na místě a byla noc. Říkala, že by nás ráda obejmula, ale měla plnou náruč jeho celého světa. Tak jenom poděkovala a odnesla si ho s dvěma taškami přes rameno, což bylo všechno, co měli,“ vypráví Filip Valtr.

Anketa

Pocítili jste již výrazné zvýšení cen pohonných hmot?

60%
3%
hlasovalo: 54998 lidí
V prvním sledu úvah je mu prý úplně jedno, jaká je kolem toho politika, kdo udělal, jaké chyby a proč se to děje.

„Děje-li se něco takového v mém dosahu, budu se vždy snažit nejdříve nějak účinně pomoci takovým, jako je malý Jurij. Po tornádu na Moravě jsem se také nespokojil s posláním peněz kamsi, nevěda, co za ně bylo. Jel jsem tam a nadělal si mozoly. Proto jsem i tady hledal způsob, jak udělat něco s větší přidanou hodnotou. Jsem rád, že znám lidi, jako je Honza Dočekal, Tomáš Macek a Jiří Randula, s kterými jsem na jedné vlně a lze tedy jednat přímočaře a dělat konkrétní pomoc konkrétním lidem,“ popisuje.

„Neustále čtu cosi o Nigerijcích a vůbec mě ty řeči nezajímají. Na Slovensku v Ubla opravdu nějací jsou,“ říká Filip Valtr.

Ale například v Kroscienko, kde byli oni, nebyl prý ani jeden. Pouze ženy a děti z Ukrajiny.

„Aktuálně řešíme, jak postupovat dál, aby to mělo smysl a maximální efektivitu. Není dobré sbírat hlava nehlava vše, co máte při ruce. Materiální pomoci je aktuálně většinou dostatek, často přebytek. Momentálně by se i nadále hodily mikrobusy, nebo autobus + řidič. Díky všem za podporu a případné nabídky,“ uzavírá Filip Valtr.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Barbora Richterová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…