Tripartita bude jednat o zdravotnictví či o sociálních službách

22.04.2014 6:52

Hlavně na situaci ve zdravotnictví se dnes na společném jednání zaměří zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů. Tripartita má v plánu jednat i o změnách ve financování sociálních služeb, nových opatřeních na podporu zaměstnanosti či o strategii konkurenceschopnosti Česka.

Tripartita bude jednat o zdravotnictví či o sociálních službách
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Josef Středula

Podle podkladů pro tripartitu se zdravotnictví potýká z minulých let s dopady zvýšení DPH i s restrikcemi v úhradové vyhlášce. Letos navíc nemocnice přijdou o 2,1 miliardy korun po zrušení poplatků od pacientů za pobyt. Vláda jim chce výpadek dorovnat. Rozhodla o zvýšení odvodu zdravotního pojištění, které platí za děti, nezaměstnané, studenty či důchodce stát.

Ministerstvo zdravotnictví navrhuje i další opatření ke zlepšení kondice systému. Třeba o nákupu přístrojů má rozhodovat komise, nákladná péče se má soustředit do specializovaných center či zdravotní pojišťovny mají zmenšit provozní fond a spolupracovat při revizích.

Dotace budou rozdělovat kraje

Tripartitu bude zajímat i příprava změn ve financování sociálních služeb. Dotace mají od ledna rozdělovat místo Ministerstva práce a sociálních věcí kraje. Původně měly o penězích pro poskytovatele péče rozhodovat už od roku 2012. Asociace krajů si ale vyžádala dvouletý odklad, loni se změna odsunula o další rok na leden 2015.

Ministři, zaměstnavatelé a odboroví předáci projednají i kroky na podporu zaměstnanosti. Ministryně práce plánuje například příspěvky na sdílená místa či k umístění lidí, jimž hrozí ztráta práce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…