Trump: Přišel čas platit své dluhy. Migrace je výsada, nikoli právo. Merkelová: Jsem ráda za potvrzení role NATO. Snažili jsme se najít kompromis

17.03.2017 21:15

45. prezident USA Donald Trump a nejmocnější politička EU německá kancléřka Angela Merkelová uspořádali společnou tiskovou konferenci. Na té oba politici otevřeli několik témat. V přátelském duchu zažertovali a vrátili se k jednacímu stolu. Témata, která Trump s Merklovou zmínili, budou hrát důležitou roli v budoucích vztazích mezi USA a Evropskou unií.

Trump: Přišel čas platit své dluhy. Migrace je výsada, nikoli právo. Merkelová: Jsem ráda za potvrzení role NATO. Snažili jsme se najít kompromis
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

Trump poděkoval Merkelové za plodná jednání. Ujistil jí „o své silné podpoře NATO“, ale obratem dodal, že mnohé členské státy v minulosti platily na obranu mnohem méně, než měly. „Přišel čas platit své dluhy,“ prohlásil bez obalu Trump před novináři. Americký prezident požaduje, aby členské státy v horizontu několika let platily to, co platit mají. Nejlépe do roku 2024.

Zopakoval také, že nehodlá ustupovat ze svých názorů na migraci. „Migrace je výsada, nikoli právo,“ prohlásil jasně šéf Bílého domu s dovětkem, že bezpečnost USA bude vždy stavět na první místo. „O tom se nediskutuje,“ vyloučil jakoukoli další debatu na toto téma.

Stranou jeho pozornosti nezůstal ani obchod mezi Spojenými státy a Německem. „Já jsem pro volný obchod, ale jsem pro férový svobodný obchod. ... Teď se zdá, že němečtí vyjednavači byli lepší než ti američtí, když se vyjednávaly společné dohody,“ posteskl si prezident USA. Dohodu o volném obchodu mezi Kanadou, Spojenými státy a Mexikem, známou pod zkratkou NAFTA, Trump považuje za katastrofu. A hodlá ji upravit tak, aby vrátil tisíce pracovních míst do USA.

Byla to tvrdá jednání, prozradila Merkelová

Merkelová odmítla uzavírat se Spojenými státy nějakou čistě bilaterální dohodu. Trvá na to, aby se jakákoli dohoda týkala celé EU. „Při jednáních jsme zastávali každý zájmy své země. Já jsem panu prezidentovi řekla německý pohled, on mi předestřel americký pohled a snažili jsme se najít kompromis. Nebylo to vždy snadné, ale taková je práce politiků,“ zaznělo z úst německé kancléřky.

Připomněla také, že německá automobilka BMW dává v USA práci desítkám tisíc Američanů, takže vzájemné obchodní vztahy zdaleka nejsou tak zlé, jak by se mohlo zdát. „Prozatím jsme neměli tolik času probírat zásadní ekonomické otázky,“ prohlásila také dáma. Jednání budou po společné tiskové konferenci pokračovat.

Záznam z tiskové konference naleznete na serveru deníku USA Today

Doufá však, že se Spojené státy a EU vrátí k jednání o nové obchodní dohodě, jakou Evropská unie uzavřela s Kanadou. Trump podobnou dohodu mezi USA a EU v podstatě smetl ze stolu, ale kancléřka věří v nová jednání.

Pokud jdo posilovaní vojenských rozpočtů, Německo je podle Merkelové připraveno vydávat na obranu víc, ale podle jejího názoru všechno není jen o armádě. Jde také o zahraniční pomoc zemím zničeným válkou, jako jsou Sýrie či Afghánistán, aby obyvatelé těchto zemí dostali šanci na nový život. Podle kancléřky si ji zaslouží.

Stranou její pozornosti nezůstala ani situace na Ukrajině. Merkelová je podle svých slov připravena jednat s Ruskem, ale až poté, co se podaří vyřešit konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem. Základem pro tato jednání mají být dohody z Minsku.

Máme společnou odposlechovou aféru. Možná, řekl Trump

Prezident Trump také otevřel otázku odposlechů. 45. prezident USA je přesvědčen, že ho jeho předchůdce v úřadu Barrack Obama nechal odposlouchávat. Nic takového se sice zatím neprokázalo, ale Trump od této teze zatím neupustil. „Pokud jde o odposlechy, tak máme něco společného. Možná,“ naznačil Trump v narážce na fakt, že americké tajné služby v minulosti odposlouchávaly mobilní telefon kancléřky Merkelové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…