Trump by chtěl společnou dohodu o odzbrojení s Ruskem. Objevil se však jistý zádrhel

07.05.2020 19:48

Americký prezident Donald Trump dnes hovořil se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem o společné odzbrojovací dohodě, jejíž součástí by byla i Čína. Ta však doteď o dohodu týkající se odzbrojování nejevila zájem. Trump během hovoru také navrhnul odeslat do Ruska pomoc v boji s pandemií nemoci covid-19 . Jejím obsahem má být zdravotnický materiál.

Trump by chtěl společnou dohodu o odzbrojení s Ruskem. Objevil se však jistý zádrhel
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Společná tisková konference Donalda Trumpa a Vladimira Putina.

Anketa

Kdo je vám sympatičtější?

hlasovalo: 29610 lidí
„Prezident Trump ujistil, že Spojené státy jsou připraveny k účinné kontrole zbraní, jejíž součástí by bylo nejen Rusko, ale také Čína, a že se těší na budoucí rozhovory s cílem vyhnout se nákladnému závodu ve zbrojení,“ píše agentura Reuters s odkazem na prohlášení Trumpovy kanceláře.

Následně měli oba státníci pohovořit též o pandemii koronaviru. Trump navrhl, že USA pošlou do Ruska zásilku zdravotnického zařízení pro boj proti koronaviru.

Dále se jednání týkalo situace na trzích s ropou a 75. výročí vítězství obou mocností ve druhé světové válce.

Stávající americko-ruská smlouva START o omezení strategických zbraní podepsaná před deseti lety v Praze vyprší příští rok v únoru, ale její osud je kvůli americkému návrhu na zapojení Číny nejistý.

Loni taktéž Spojené státy odstoupily od Dohody o likvidaci raket středního doletu mezi 500 a 5500 km (INF) kvůli tomu, že Rusko mělo vyvíjet raketu, které její limity porušuje. To rozklad dohody potvrdilo.
 
Čína, vlastníci kolem tří stovek jaderných zbraní, zatím nemá chuť do dohody podobného charakteru vstupovat. Naopak Trump již během loňského roku požadoval rozšíření dohody právě o ni, a to v rámci omezování stavu strategických jaderných arzenálů.

Podle listu Vedomosti ruská strana neuvádí, zda americkou pomoc přijala. Stejně tak v komuniké Kremlu chybí zmínka o kontrole zbrojení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…