Trump udeřil na Německo kvůli NATO. A spolková ministryně obrany úder vrátila

19.03.2017 21:40

45. prezident USA Donald Trump se během návštěvy německé kancléřky Angely Merkelové obořil na spolkovou republiku, že dluží Severoatlantické alianci opravdu hodně peněz. Německá ministryně obrany Ursula von der Layen neváhala a vrátila Trumpovi úder. Měl by si prý uvědomit, že počet tanků není všechno.

Trump udeřil na Německo kvůli NATO. A spolková ministryně obrany úder vrátila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německá vlajka

Na společné tiskové konferenci s německou kancléřkou Angelou Merkelovou Trump nikoli poprvé konstatoval, že Spojené státy dosud platily drtivou část výdajů NATO, ale to musí přestat. Ve stejném duchu se později vyjádřil také na sociální síti Twitter. „Budou muset být zaplaceny obrovské sumy peněz, aby byly uhrazeny náklady na silnou a drahou obranu, kterou poskytujeme Německu,“ nebral si servítky šéf Bílého domu.   

Merkelová mu ještě na stejné tiskové konferenci odpověděla, že výdaje na obranu Německo zvýší, ale zvýšení výdajů na obranu samo o sobě ještě všechno nevyřeší. Je třeba mít na paměti, že vyspělé země jako Německo poskytují a budou poskytovat materiální a finanční pomoc do zemí zničených válkou či postižených chudobou katastrofických rozměrů.

Německá ministryně obrany Ursula von der Leyen ve vyjádření pro agenturu DPA volila ještě důraznější slovník. „Tanky nejsou všechno,“ vzkázala německá šéfka resortu obrany do Washingtonu. Její vyjádření převzal i server německého bulvárního deníku Bild

Celou zprávu v němčině naleznete zde.

Členka spolkové vlády potvrdila, že Německo chce dosáhnout výdajů na obranu ve výši dvou procent HDP do poloviny příštího desetiletí. Ale to ještě neznamená, že Německo bude splácet nějaké staré dluhy. Nic takového se podle ministryně v NATO nedělá a nedělalo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…