Trump zcela ovládl republikánský průzkum. A velkou šanci má i proti Bidenovi

03.09.2023 9:12

Podle průzkumu deníku The Wall Street Journal, který byl zveřejněn v sobotu, preferuje bývalého prezidenta jako kandidáta na prezidenta v roce 2024 59 procent republikánů. Na druhém místě je floridský guvernér Ron DeSantis s podporou 13 procent a na třetím bývalá velvyslankyně OSN Nikki Haleyová s podporou 8 procent, uvádí zahraniční média.

Trump zcela ovládl republikánský průzkum. A velkou šanci má i proti Bidenovi
Foto: Archiv
Popisek: Donald Trump

Průzkum ukázal, že DeSantis v dubnu, ještě před zahájením kandidatury, ztrácel na několikanásobně obžalovaného Trumpa 13 bodů, což poukazuje na guvernérovy potíže při pokusech přesvědčit Trumpovi voliče a odráží jeho nedávné potíže v jiných průzkumech, uvádí server Politico.

DeSantisova přízeň se od dubnového průzkumu také snížila, podíl respondentů, kteří ho hodnotí příznivě, klesl z 84 % na 70 %. Floridský guvernér se minulý měsíc pokusil nastartovat svou kampaň s novým štábem a oživeným poselstvím, ale tyto změny nevedly k nárůstu průzkumů, ve který by jeho příznivci doufali. Trumpova přízeň mezi stejnými dvěma průzkumy klesla ze 78 na 75 procent.

Poslední dva Trumpovy trestní případy, oba týkající se obvinění z pokusu o zvrácení výsledků voleb v roce 2020, zřejmě neměly negativní dopad na kampaň bývalého prezidenta. Ve skutečnosti obvinění možná mírně posílilo bývalého prezidenta, protože podle průzkumu 60 procent republikánů uvedlo, že obvinění jsou politického charakteru, a 78 procent uvedlo, že Trumpovo jednání po volbách v roce 2020 bylo legální. Pouze 16 procent uvedlo, že toto jednání bylo nezákonné, zjistil deník The Hill.

Pokud by se dnes konal prezidentský souboj mezi Trumpem a Joem Bidenem, podle průzkumu by se oba dostali na 46 procentech. Po připočtení volby kandidátů třetích stran průzkum ukázal, že Trump vede nad Bidenem v poměru 40-39 procent, přičemž méně známé třetí strany sbírají jednocifernou podporu, 17 procent voličů uvedlo, že není rozhodnuto.

V republikánských primárkách mimo první dva kandidáty si 8 % respondentů vybralo bývalou guvernérku Jižní Karolíny Nikki Haleyovou, 5 % biotechnologického podnikatele Viveka Ramaswamyho, 3 % bývalého guvernéra New Jersey Chrise Christieho, 2 % bývalého viceprezidenta Mikea Pence a 2 % senátora Tima Scotta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Náš svět není ideální, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseQ , 03.09.2023 9:55:28
ale v každém případě se zdá Trump lepší než Biden. Potřebujeme dohodu s Ruskem, aby se události nezvrhly v jadernou válku.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…