Trump zrazuje Rusko od jaderného útoku v Evropě. Přišel s novou doktrínou

03.02.2018 6:58

Americký prezident Donald Trump přinesl novou jadernou doktrínu. Ta, jak píše server E15.cz, má být podstatně tvrdší vůči Rusku. Mimo jiné má zemi odradit od toho, aby hrozila byť jen omezeným jaderným útokem v Evropě.

Trump zrazuje Rusko od jaderného útoku v Evropě. Přišel s novou doktrínou
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

Podle nové jaderné doktríny má mít Moskva jasno v tom, že by za případný útok zaplatila nepřijatelně vysokou cenu. Jak je uvedeno v dokumentu zveřejněném ministerstvem obrany, Spojené státy chtějí vyrobit nové jaderné zbraně o menší síle. Jde právě o reakci na přezbrojování Ruska. 

Jak uvádí agentura AFP, experti se tak obávají opětovného šíření zbraní hromadného ničení a vyššího rizika jaderného konfliktu. 

Podle analýzy Pentagonu by USA měly z velké části dodržet plán Trumpova předchůdce Baracka Obamy ohledně modernizace jaderného arzenálu včetně nových bombardovacích letadel, ponorek a pozemních raket. 

Jak server E15.cz dodává, Trumpova jaderná doktrína se však s Obamovou vizí rozchází v otázce postupného snižování významu jaderných zbraní v americké obranné politice. 

Text pak nezapomíná ani na Severní Koreu, která podle něj zůstává jasnou a vážnou hrozbou pro USA a její spojence. „Neexistuje žádný scénář, v němž by režim Kim Čong-una mohl použít jaderné zbraně a přežít,“ konstatuje se v dokumentu. 

  • Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…