Trump odstoupí od smlouvy o likvidaci raket, kterou slavně podepisovali Reagan s Gorbačovem

21.10.2018 9:53

Spojené státy odstoupí od smlouvy s Ruskem o likvidaci raket středního s krátkého doletu (INF) z roku 1987, protože Moskva smlouvu porušuje, oznámil šéf Bílého domu Donald Trump. Ten obviňuje Moskvu za řadu let nedodržování klíčové odzbrojovací smlouvy, která zakazuje pozemní balistické rakety a řízené střely s dosahem 500 až 5500 kilometrů.

Trump odstoupí od smlouvy o likvidaci raket, kterou slavně podepisovali Reagan s Gorbačovem
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

Rusko by měl o vypovězení smlouvy oficiálně informovat Trumpův bezpečnostní poradce John Bolton, který v sobotu odletěl do Moskvy. Americký prezident odsotupení avizoval na předvolebním mítinku v Nevadě. „Smlouvu vypovíme. Potom začneme ty zbraně vyvíjet, pokud nebude Rusko a Čína souhlasit s novou dohodou," citovala prezidenta agentura AP.

Hlavním problémem by prý měl být fakt, že ruská armáda vyvíjí nové střely s plochou dráhou letu, které po dlouhou dobu od uzavření INF vůbec neexistovaly. Že taková zbraň skutečně existuje, to prý ruské vedení podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga samo připustilo.

Na tomto základě proto aliance Moskvu žádá, aby její znepokojení rozptýlila. Americký Kongres loni schválil finance pro analogické odvetné kroky USA.

Rusko však tyto západní výhrady energicky popírá a z porušování INF naopak viní Washington. Pentagon prý může například využít protiraketový systém Aegis k tomu, že v případě potřeby jím nahradí rakety s plochou dráhou letu smlouvou zakázané.

Rusko poukazuje například na to, že Američané umisťují v Polsku a Rumunsku zařízení, jež mohou odpalovat střely typu Tomahawk. Tím, že si vymýšlejí pochybení ze strany Ruska, Spojené státy podle ruských diplomatů chtějí smlouvu zničit.

{relatedarticles title="Psali jsme:" articles="556058,555947,555719,556061" /

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…