Tržby v maloobchodě v říjnu meziročně klesly o 0,6 procenta

05.12.2013 10:25

Maloobchodní tržby v říjnu bez sezonního očistění meziročně klesly o 0,6 procenta po zářijovém revidovaném růstu o 4,5 procenta. Na poklesu se podílel zejména prodej v samotném maloobchodě a částečně i nižší počet pracovních dní. Tržby očištěné o vliv počtu pracovních dní meziročně stouply o jedno procento. Oznámil to Český statistický úřad.

Tržby v maloobchodě v říjnu meziročně klesly o 0,6 procenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Supermarket, ilustrační foto

"Největší vliv na meziroční pokles říjnových tržeb měl prodej nepotravinářského zboží. Ke zmírnění poklesu naopak přispěl vývoj v motoristickém segmentu," uvedli statistici.

"Není to žádná sláva, ale ani tragédie. Spotřebitelská důvěra míří vzhůru, a to by se postupně mělo probojovávat i do růstu maloobchodních tržeb," komentoval čísla analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. Data v příštích měsících mohou být podle něj do určité míry deformována vlivem intervencí ČNB. "Za celý rok 2013 čekáme pokles maloobchodních tržeb o 0,3 procenta a v příštím roce jejich mírný růst o 1,6 procenta," odhadl.

Analytik ČSOB Petr Dufek čeká po slabém říjnu velmi silný listopad, kdy se lidé vrhli do obchodů, aby využili příznivějších cen před avizovaným zdražením po prudkém oslabení koruny. Tento "útok" na obchody ale prý nebude mít dlouhého trvání. Finanční situace domácností se nijak viditelně nelepší, takže není důvod čekat boom spotřeby. O co silnější bude nákupní vlna v listopadu a v úvodu prosince, o to slabší bude v prvních měsících příštího roku. K trvalejšímu a silnějšímu růstu poptávky domácností bude nezbytné zlepšení na trhu práce, tedy snížení nezaměstnanosti a růst reálných mezd, doplnil analytik Patria Finance David Marek.

Nepatrně klesly tržby i za potraviny

Sezonně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel klesly reálně meziměsíčně o 0,3 procenta a meziročně očištěné o vliv počtu pracovních dní vzrostly o 5,2 procenta. Neočištěné tržby se zvýšily meziročně o 2,2 procenta, přičemž za prodej motorových vozidel včetně náhradních dílů vzrostly o 3,9 procenta a za opravy klesly o 4,3 procenta.

V maloobchodě včetně prodeje pohonných hmot se říjnové sezonně očištěné tržby snížily reálně meziměsíčně o 1,1 procenta a meziročně očištěné o vliv počtu pracovních dní o 0,7 procenta. Bez očištění tržby klesly meziročně o 1,8 procenta, v tom za nepotravinářské zboží o 2,7 procenta, za potraviny o 0,9 procenta a za pohonné hmoty o 0,7 procenta.

Z hlavních sortimentních typů prodejen vykázaly nejvyšší meziroční pokles tržeb specializované prodejny s farmaceutickým, zdravotnickým a kosmetickým zbožím (o 8,1 procenta) a s oděvy a obuví (o 5,3 procenta). Snížil se rovněž prodej výrobků pro domácnost (o 3,2 procenta) a výrobků pro kulturu, sport a rekreaci (o 1,4 procenta). Po dvanácti měsících nepřetržitého růstu klesl prodej počítačového a komunikačního zařízení o jedno procento. Pokles zaznamenal také prodej potravin ve specializovaných i nespecializovaných prodejnách. Tržby rostly pouze za zboží prodávané přes internet či prostřednictvím zásilkové služby, a to o 17,8 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…