Turecká vesnice zřejmě podpoří v dnešním referendu Erdogana. Za jeho vlády se zde život zlepšil

16.04.2017 6:20

Již dnes Turci v referendu rozhodnou o nové ústavě, která má výrazně posílit pravomoci prezidenta. Příznivci změn tvrdí, že to umožní turecké demokracii a státu lépe fungovat. Odpůrci naopak prohlašují, že výsledkem bude „diktatura“ a že současného prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, který je ve svých projevech stále agresivnější, už nebude moci nikdo kontrolovat. Názory lidí na referendum zjišťoval ve východotureckém Karsu reportér serveru Aktuálně.cz.

Turecká vesnice zřejmě podpoří v dnešním referendu Erdogana. Za jeho vlády se zde život zlepšil
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Turecká vlajka, graffiti.

„Vláda nám pomohla, dala nám peníze, za vlády Strany spravedlnosti a rozvoje se postavily cesty, dětí mají vzdělání,“ cituje server asi padesátiletou Myese v černých šatech s vlasy pečlivě schovanými v šátku. Hlasovat bude v nedělním tureckém referendu pro změnu ústavy a posílení pravomocí prezidenta.

V sousedním domku bydlí její příbuzná, o trochu starší Rabiya, která naopak bude hlasovat proti. Podle ní by tak získal prezident příliš velkou moc. Navíc její rodina vždy hlasovala pro jednu z menších opozičních stran, píše server.

Celý text je ZDE

Jak ale odhaduje Izmet, zhruba dvacetiletý mladík pracující v místní čajovně, přes 60 procent lidí z vesnice bude hlasovat pro změnu ústavy. Život ve vesnici se za zhruba 14 let vlády Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) výrazně zlepšil. Nejen díky ekonomickému růstu Turecka. Naposledy třeba místní úřady zařídily zdarma pravidelnou dopravu vážně nemocných do nemocnice ve městě. Dřív si to málokdo z vesničanů, kteří se živí chovem dobytka a mají nízké příjmy, mohl dovolit.

Server upozorňuje, že turecká společnost je v posledních letech rozdělena na dva téměř stejně velké tábory, a tak je výsledek hlasování těžké odhadnout. Zdá se ale, že v posledních týdnech vzrostl počet voličů rozhodnutých hlasovat pro změnu ústavy. Dva naposledy zveřejněné průzkumy veřejného mínění mají naprosto odlišné výsledky: jeden předpovídá, že 60 procent voličů bude hlasovat pro změnu ústavy, další pak, že 53 procent bude proti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…