Turecko a Německo jsou na ostří nože. Slovní přestřelky sílí

09.06.2016 22:41

Turecku se nelíbil německý humor, Německo následně uznalo arménskou genocidu a od té chvíle jsou vztahy obou zemí na ostří nože. Turečtí politici osočují ty německé, ti vrací úder kde mohou a postupně se celá politika smazává v jedné velké slovní přestřelce, která však může mít nedozírné následky. Informuje Deutsche Welle.

Turecko a Německo jsou na ostří nože. Slovní přestřelky sílí
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

Po zveřejnění výsledků hlasování německého parlamentu o arménské genocidě se turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ostře pustil do německých poslanců tureckého původu. Označil je za „hlásné trouby PKK“, kurdské politické strany, kterou považuje za teroristickou organizaci, a narážel také na čistotu jejich krve s ohledem na pro něj naprosto nepochopitelné rozhodnutí.

Takové jednání velmi pobouřilo poslance Norberta Lammerta, který se ohradil proti Erdoganovu nařčení o čistotě krve. „Myslel jsem si, že je zcela nemožné, aby demokraticky zvolená hlava státu v 21. století kritizovala členy německého Bundestagu tím, že vyřkne pochybnosti o jejich tureckém původu a označí jejich krev za nečistou,“ řekl Lammert.

„Zároveň odmítám jakékoliv narážky na to, že by členové tohoto parlamentu byli nějakými hlásnými troubami teroristů,“ dodal.

Proti Erdoganovi vystoupil i předseda Evropského parlamentu Martin Schulz, který mu v otevřeném dopise napsal, že rozdílné názory na věc by neměly jednoho vést k tomu obviňovat hned druhé ze sympatizování s teroristy.

„Takový čin představuje naprosté porušení tabu, které odsuzuji jak jen to je možné,“ napsal Schulz. „Jako prezidentovi multinárodního, multietnického a multináboženského parlamentu mi dovolte poukázat na následující bod: svoboda poslance jednat za svého mandátu jak uzná za vhodné, je základním pilířem evropské demokracie.“ Dále Erdoganovi napsal, že se cítí povinen bránit svoje kolegy i německé poslance tureckého původu, z nichž některé velmi dobře zná.

Někteří němečtí politici byli od konce hlasování vystaveni i výhrůžkám smrtí a tak dostali i policejní ochranu. Například levicové političce Sevim Dagdelenové anonym navrhoval, aby si „vzala dovolenou v Buchenwaldu“, jednom z koncentračních táborů za druhé světové války.

Podle Lammerta tyto výhrůžky a snahy demoralizovat německé politiky podporují sami „vysoce postavení turečtí politici“.

„Postavíme se jakékoliv kritice, budeme tolerovat osobní útoky i polemiku,“ řekl Lammert. „Ale kdokoliv, kdo se pokusí tlačit na poslance pomocí výhrůžek, si musí uvědomit následující: Útočí tak na celý parlament.“

Obě strany však zatím stále tvrdí, že jejich současné rozepře nijak neovlivní dohodu mezi Tureckem a EU ohledně zvládnutí migračního toku z Turecka do Řecka.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …