Turecko kritizovalo Česko za uznání genocidy Arménů. Zaorálkovo ministerstvo Turky uklidňuje

27.04.2017 15:24

Turecko se ohradilo proti usnesení naší Sněmovny, v němž poslanci označili cílené masakry Arménů Osmanskou říší za genocidu, potvrdilo dnes ČTK české ministerstvo zahraničí. Záležitostí se zabýval český velvyslanec v Turecku Pavel Kafka a turecké stanovisko tlumočil české diplomacii také turecký velvyslanec v Praze Ahmet Necati Bigali. Česká diplomacie ujistila Turky, že usnesení Sněmovny není právně závazné a zahraniční politika je odpovědností vlády, nikoli Sněmovny. Zprávu přinesla ČTK.

Turecko kritizovalo Česko za uznání genocidy Arménů. Zaorálkovo ministerstvo Turky uklidňuje
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Turecká vlajka, graffiti.

Sněmovna v úterní rezoluci odsoudila genocidu Arménů stejně jako nacistické zločiny proti lidskosti na židovském, slovanském a romském obyvatelstvu. O den dříve Zeman napsal arménskému duchovnímu představiteli v Česku Barseghovi Pilavčjanovi dopis, v němž vyvražďování Arménů označil za jedno z nejhorších zvěrstev moderní doby. Turecké ministerstvo zahraničí se proti rozhodnutí Sněmovny ostře ohradilo a zároveň uvedlo, že je zklamáno Zemanovým dopisem.

Mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová dnes prohlásila, že záležitostí se zabýval český velvyslanec v Turecku Pavel Kafka a turecké stanovisko tlumočil české diplomacii také turecký velvyslanec v Praze Ahmet Necati Bigali. „Turecké straně jsme sdělili, že vnímáme jejich citlivost k tomuto tématu (zároveň jsme vysvětlili i kontext, ve kterém bylo usnesení přijato) a ujistili jsme ji, že pozice vlády ČR a MZV ČR k otázce těchto tragických událostí se nezměnila, to jest, že hodnocení těchto tragických událostí by se měli ujmout nezávislí historikové,“ řekla ČTK Valentová.

„Z turecké i české strany zaznělo, že oběma záleží na rozvoji existujících dobrých bilaterálních vztahů,“ informovala mluvčí. Dodala, že „turecká strana poděkovala za stanovisko českého ministerstva zahraničí a uvedla, že ČR je považována za stát, se kterým má Turecko dlouhodobě dobré vztahy“.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček sdělil, že Zeman své stanovisko k masakrům Arménů nehodlá kvůli kritice z Turecka měnit. Prezidentovy názory označil za dlouhodobé a turecké vyjádření za očekávané.

Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček k turecké kritice pouze uvedl, že ji zaznamenal.

Programu vyvražďování Arménů, arménských křesťanů, v Osmanské říši padlo v roce 1915 za oběť až 1,5 milionu lidí. Ankara označení masakrů za genocidu odmítá, i když smrt mnoha nevinných lidí uznává. Podle Turecka ale nešlo o záměrnou akci Osmanské říše, nýbrž o projev občanské války, jejímiž oběťmi byli i Turci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…