Turecko, náš vzor

15.11.2022 18:00 | Komentář

Turecko schválilo zákon proti dezinformacím, kritici tvrdí, že jde o cenzuru. Takový článek vydala ČTK. Oč v něm jde? Turecký parlament schválil zákon, který umožní trestat novináře nebo uživatele sociálních sítí za šíření dezinformací. Podle kritiků může tato norma, kterou navrhl prezident země Recep Tayyip Erdogan, vést k omezení svobody slova.

Turecko, náš vzor
Foto: Archiv
Popisek: Turecká vlajka

Norma předpokládá tříleté vězení za šíření nepravdivých informací o národní bezpečnosti, pokud to ve veřejnosti vyvolá paniku nebo strach. Zákon prošel parlamentem, v němž mají většinu zákonodárci z Erdoganovy vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) a jejich političtí spojenci.
 

Anketa

Kdo má větší „škraloup“ z dob minulého režimu?

6%
89%
hlasovalo: 30796 lidí
Předseda novinářské asociace parlamentních zpravodajů Kemal Aktaş dříve uvedl, že zákon bude znamenat ohrožení svobody slova a tisku v Turecku. Syndikát novinářů z města Diyarbakir k němu řekl: „Je to jeden z nejtěžších cenzurních zásahů v dějinách (turecké) republiky.“
 
Vládní poslanci ale odmítají, že by chtěli zavést cenzuru. „O blokování či omezování přístupu k sociálním médiím nemůže být řeč. AKP je stranou, která bojuje proti cenzuře a zákazům,“ uvedl vládní poslanec Hüsein Yayman.
 
V Turecku je otázka regulace (cenzury) internetu dlouhotrvajícím problémem. Debatuje se o něm už nejméně deset let, s masivní intenzitou pak od roku 2016, kdy proběhl prapodivný „puč“ následovaný tvrdými postihy v řadách opozice a médií. Už v březnu 2018 turecký parlament přijal zákon, který dává Státní radě pro kontrolu rozhlasu a televize (RTÜK) právo blokovat obsah na internetu. „Moc utahuje šrouby. Zablokovává všechny prostředky opozice, jež se nemůže nadechnout ani vyjádřit," napsal na Twitteru Bariş Yarkadaş, novinář a poslanec za opoziční Lidově republikánskou stranu (CHP). „Jde o nejhorší formu cenzury,“ řekl. Naopak ministr dopravy a komunikací Ahmet Arslan při projednávání zákona uvedl, že se „nejedná o cenzuru“, ale o opatření proti obsahu, jenž „poškozuje morální hodnoty země a její bezpečnost“.
 
Jak víme už nejpozději od léta, podobný zákon (už ve druhé verzi) připravuje i naše vláda. I ona se ohání floskulí o ohrožení bezpečnosti země, a i ona tvrdí, že zákon nikterak neomezí svobodu slova, garantovanou ústavní Listinou základních práv a svobod. A teď zkuste najít nějaké rozdíly. Erdogan je jistě diktaturně panující vládce, ale také vzešel z voleb ještě nominálně demokratických. Nebyly zprávy o tom, že by byli voliči proti své vůli naháněni nějakými halapartníky do volebních místností a nuceni házet do uren právě Erdogana. Náš prezident Zeman vzešel rovněž z voleb, jistě kulturně odlišných, přece jen (zatím) nejsme Turecko, a tak bude zajímavé sledovat, zda bude či nebude vetovat cenzurní zákon připravovaný na vnitru. Skoro bych si troufl předpokládat, že ony průtahy s jeho přijetím nejsou způsobeny jen neschopností vnitráckých legislativců, ale také prostinkou úvahou: Ať už bude po lednu na Hradě Pavel, Nerudová nebo Babiš, jejich ochota k vetování zákona o cenzuře bude patrně nulová. Tak proč si těch pár týdnů nepočkat. Však my pak už podle toho zákona poženeme naše „dezinformátory“ a jinou havěť do patřičného zámezí. Proč? Protože poruší zákon jmenovitě formulovaný jako na „ochranu bezpečnosti země“. Jaká podobnost s Tureckem, že?
 
 
Nejsme v tom sami. Také Německo přijalo zákon, který přikazuje provozovatelům webových platforem hlásit policii nenávistné komentáře a další nežádoucí obsahy, a to včetně IP adresy počítače, kde příspěvek vznikl. V Íránu a Číně zase postupují v oblasti cenzury tím, že omezují některé služby a obsahy nacházející se na internetu. Třeba v Číně to zdůvodňují tak, že „jen takto lze zajistit ochranu před různými štváči nebo třeba okultisty varujícími před koncem světa“.  Ryzím příkladem extrému v tomto směru je samozřejmě KLDR, kde je dosud vlastnictví počítače a připojení k internetu jen privilegiem pro vybrané. Ostatním musí stačit úžasná televizní moderátorka Ri Čchon-hi (ano, to je ta, co ronila krokodýlí slzy v přímém přenosu, když referovala o úmrtí Velkého Vůdce Kim Ir Sena). Obávám se, že vlády zemí, které likvidují svobodu slova jako dnes v Turecku a u nás, by nějakou takovou moderátorku určitě přivítaly. Rozdíl je v jednom. Ri Čchon-hi požívá veliké obliby u severokorejských obyvatel. Umíte si představit, že by podobnou všestrannou úctu a lásku vzbuzoval třeba Jakub Železný?
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…