Turecku musíme ukázat svou sílu, říká lidovec Benešík. Černoch promluvil o radostném Sobotkovi

19.04.2016 22:58

Před kamerami České televize bylo zase jednou živo. Kvůli dohodám Evropské unie s Tureckem. Lidovec Ondřej Benešík zdůrazňoval, že Evropa musí Turecku ukázat svou sílu a nesmí se nechat vydírat. Rozohnil se také nad bruselským pokrytectvím. Poslanec Marek Černoch doplnil příběh o radostném Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), který notně oslabil Evropu.

Turecku musíme ukázat svou sílu, říká lidovec Benešík. Černoch promluvil o radostném Sobotkovi
Foto: Archiv
Popisek: Turecká vlajka

Poslanci Helena Langšádlová (TOP 09), Ondřej Benešík (KDU-ČSL), Roman Váňa (ČSSD) a Marek Černoch (Úsvit) debatovali v úterních Událostech, komentářích České televize o hroutící se dohodě Evropské unie s Tureckem. Ankara hrozí, že od dohody o vracení uprchlíků odstoupí, pokud Turci nezískají bezvízový styk s EU do června.

Roman Váňa v úvodu konstatoval, že Turecko tlačí EU ke zdi a do jisté míry se mu nelze divit, když je po střechu naplněno uprchlíky. Benešík kontroval, že EU si to nesmí nechat líbit. „Musíme tak trochu ukázat svou sílu a to, že máme svoji hodnotu. Turecko totiž mnoho jiných partnerů v regionu nemá,“ poznamenal křesťanský demokrat.

Podle Langšádlové si EU v dohodě s Tureckem jen kupuje čas na to, aby následně uprchlickou krizi vyřešila vlastními silami. Poslankyně připomněla, že dohoda mezi EU a Tureckem obsahuje tak desítky podmínek pro Ankaru, které ale nemůže splnit. Kdyby je Turecko splnilo, bylo by úplně jinou a demokratičtější zemí. Podmínek je 72.

Černoch volil ještě ostřejší slova. „Evropská unie a s ní i Česko prohrály, když premiér Sobotka (ČSSD) radostně podepsal dohodu s Tureckem,“ udeřil. Bezvízový styk by podle jeho názoru znamenal hrozící volný průchod teroristů do Evropy. Poslanec Váňa s tím zásadně nesouhlasil. Ani bezvízový styk by prý neznamenal, že bychom si na evropské území pustili kohokoli bez kontroly.

Benešík doplnil, že Turecku byly přislíbeny tři miliardy euro, ale také to nejsou peníze, které by Ankara dostala zadarmo. Turecko musí splnit řasu podmínek, aby bylo jasné, na co ty peníze jsou. Pokud Turci tyto podmínky nesplní, nedostane další peníze. Pokud jde o liberalizaci bezvízového styku, i k tomu dojde až poté, co Turci splní dané podmínky. Takový je podle Benešíka postoj KDU-ČSL.

Podle Černocha se ukazuje, že se Evropské unii nedaří vyřešit uprchlickou krizi, takže je čas začít chránit své hranice. S tím znovu nesouhlasil Váňa. Byl totiž toho názoru, že každé euro investované v Turecku na to, aby zemi neopouštěli uprchlíci, je dobře investované euro. Podobnou dohodu bychom prý měli uzavřít i se státy severní Afriky. Langšádlová doplnila, že uzavření jednotlivých států EU není správné. Musíme chránit vnější hranici Schengenu a zároveň si uchovat svobody uvnitř EU.

Ing. Roman Váňa

  • SOCDEM
  • Předseda Ústřední kontrolní komise ČSSD

V závěru debaty se Benešík pořádně rozohnil. Když byl naposledy v Bruselu, všiml si, jak se tamní politici dovolávají křesťanských hodnot a žádají, abychom v jejich duchu přijímali i islámské běžence. Podobně se o křesťanských hodnotách mluvilo i před deseti lety v souvislosti s ústavou EU. Lidovci prý tehdy žádali, aby se odkaz na křesťanské hodnoty objevil v preambuli ústavy. A tehdy to bylo odmítnuto s tím, že by to mohlo pohoršit některé státy. To je pokrytectví nejvyššího kalibru, jakého jsem svědkem,“ zvyšoval křesťanský demokrat hlas ve studiu.

Pár slov doplnil i na adresu papeže Františka. Doufá prý, že těch 12 uprchlíků, které vzal do Vatikánu, při první možné příležitosti neuteče do Německa. V Česku už se to stalo, pročež je zřejmé, že systém povinného přerozdělování běženců by nefungoval. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…