Turecký prezident Erdogan hrozí: Ruce pryč, nebo bude válka!

08.02.2020 14:46

Prezident země půlměsíce Recep Tayyip Erdogan hrozí svému syrskému protějšku Bašáru Asadovi. Důrazně ho žádá, aby dal ruce pryč od syrské provincie Idlíb, kde se ještě pohybují povstalci proti Asadově vládě. Pokud by snad Bašár Asad neuposlechl, vzkaz tureckého prezidenta je jasný. Pak bude válka!

Turecký prezident Erdogan hrozí: Ruce pryč,  nebo bude válka!
Foto: repro kremlin.ru, tan
Popisek: Prezidenti Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan

Turecký prezident Erdogan vyhrožuje syrskému diktátorovi Bašáru Asadovi, že buď do konce února stáhne své vojáky od Idlíbu dobrovolně, kde se stále ještě pochybují odpůrci Asadova režimu, ale také turečtí vojáci, nebo ho k tomu turecká armáda donutí silou. Na Erdoganovo ultimátum upozornil server německého deníku Bild.

Pokud se jednotky Asadova režimu do konce tohoto měsíce nestáhnou ze svých pozic, které ovládají, donutíme je, aby tak učinily,“ řekl jasně turecký prezident.

Erdogan se tak snaží vynutit si přetrvání nárazníkového pásma na severu Sýrie, do něhož by rád umístil nemalý počet uprchlíků, kteří stále pobývají v Turecku. A jejich počet stále roste. Z Idlíbu na severu Sýrie dorazilo k tureckým hranicím na milion nových běženců a Erdogan se obává humanitární katastrofy

Na zřízení nárazníkového pásma se dohodly Rusko, Írán a Turecko na jaře 2019 a Erdogan požaduje, aby všechny strany nadále ctily uzavřené dohody. Má dojem, že syrské a ruské jednotky už překročily červenou linii, za kterou je turecký prezident nechtěl pustit. Ruské letectvo v nárazníkovém pásmu operuje a podle deníku Bild ohrožuje miliony civilistů, kteří zde žijí. Bomby dopadly i na školu a na nemocnici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…