Tusk varuje před britským návrhem: Může zhoršit situaci pro občany EU

23.06.2017 19:49

Britský návrh, který by měl reflektovat to, jak budou po Brexitu zajištěna práva občanů Evropské unie v Británii, podle šéfa unijních summitů Donalda Tuska nenaplňuje očekávání, jež mají ostatní země EU. S návrhem své kolegy seznámila včera britská premiérka Theresa Mayová. Informaci přinesla zahraniční média.

Tusk varuje před britským návrhem: Může zhoršit situaci pro občany EU
Foto: commons.wikimedia.org/Andrzej Barabasz
Popisek: Donald Tusk

Evropská unie britský návrh a shodu na jeho vyřešení pokládá za základní prioritu vyjednávání, jež začalo začátkem týdne. Mayová své základní obrysy představila premiérům a prezidentům ostatních unijních zemí ve čtvrtek a uvedla, že to označuje za seriózní a vážnou nabídku. Více podrobností se však státníci dozvědí v pondělí. 

Původní text ZDE.

Podle jejích slov by nedošlo k deportaci žádného z občanů či nedojde k rozdělování rodin a lidí, jež jsou v zemi legálně. Otázky práv evropských občanů v Británii by měly řešit vysoce respektované britské soudy. A právě například to je v rozporu s ostatními zeměmi Unie, které chtějí, aby tuto věc i nadále řešil unijní soud. 

Mayová rovněž uvedla, že stejný přístup, jenž její vláda nabízí třem milionům občanů Unie v Británii, očekává i od ostatních evropských zemí vůči asi milionu britských občanů žijících jinde v Unii. 

„Můj první dojem je, že britský návrh nenaplňuje naše očekávání a může zhoršit situaci pro občany EU,“ uvedl následně k návrhu Donald Tusk. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…