Tvoří se zde historie takovým způsobem, jak tomu už dlouho nebylo. Muž od Donalda Trumpa promlouvá

17.04.2017 15:45

“V dnešním Bílém domě se tvoří historie takovým způsobem, jak tomu již velmi dlouho nebylo,” tvrdí šéf strategických komunikací v Národní bezpečnostní radě Spojených států Michael Anton.

Tvoří se zde historie takovým způsobem, jak tomu už dlouho nebylo. Muž od Donalda Trumpa promlouvá
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

V souvislosti s děním posledních dnů a reakcí Donalda Trumpa na několik klíčových událostí odehrávajících se daleko za americkými hranicemi, začínají mnozí spekulovat o tom, že americký prezident nedodržuje sliby, které dal svým voličům v rámci předvolební kampaně. Michael Anton, který je mnohými považován za jednoho z tvůrců “ideologie Trumpismu”, má ovšem opačný názor.

“Nemyslím si, že by Trump učinil nějaký překvapivý zvrat ve své zahraniční politice. Prohlásil, že nehodlá použít vojenskou sílu k dosažení změny režimu v Sýrii, což naprosto odpovídá jeho dlouhodobé pozici. Trump přeci nikdy nevyloučil to, že by schválil nálet v nějaké zemi, pokud by to bylo v zájmu Spojených států,” vyvrátil Anton v úvodu rozhovoru pro deník Politico tvrzení o tom, že Trump fundamentálně změnil svou zahraničněpolitickou pozici.

“Jediná věc, která je na Trumpově zahraniční politice předvídatelná, je ta, že je zcela nepředvídatelná. Sám Donald Trump toto několikráte zmínil. Domnívá se totiž, že Spojené státy byly dosud až příliš předvídatelné.

Michael Anton během prezidentské kampaně v loňském roce zveřejnil pod pseudonymem Enter Publius Decius Mus hned několik esejí, ve kterých vyjádřil podporu pro tehdejšího prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, kterého vnímal jako člověka, který by mohl “zdemolovat již tak rozpadající se americký politický systém”.

“Snažil jsem se říci, že americký politický systém založený na neustálém soupření mezi dvěma politickými stranami se přeměnil na systém s jednou politickou stranou. Čas od času se v něm změnila jména, nicméně idelogie zůstávala neměnná. Trump byl prvním člověkem, který šel proti celému tomuto systému, právě kvůli tomu se na něj ze všech stran snesla taková kritika,” objasnil svůj motiv Anton.

“V Národní bezpečnostní radě jsem pracoval již v minulosti a po Trumpově zvolení jsem pomáhal s přechodem od jedné administrativy k druhé. Nakonec mi byla nabídnuta pozice ředitele strategických komunikací v Národní bezpečnostní radě,” objasnil Anton svou pracovní trajektorii.

Svět se podle Antona neustálé mění, což znamená, že se objevují i nové hrozby, se kterými se nikdy nedá dopředu počítat. Právě k tomu je potřeba velká míra flexibility.

“Trumpova rozhodnutí z posledních dnů jsou známkou jeho flexibility a schopnosti rázně zareagovat na nové výzvy. Přesně toto Trump svým voličům sliboval již v loňském roce, kdy úmyslně budoval svůj veřejný obraz v kontrastu s tím Obamovým, kterého vnímal jako `slabého` lídra,” uvedl Anton .

Anton, který v minulosti psal tisková prohlášení pro George Bushe, se pokusil v rozhovoru pro deník Politico objasnit, čím se od sebe odlišují Bushova a nová Trumpova administrativa.

“Trump je více svobodomyslný. Je to skutečně vzrušující, protože na vlastní kůži cítíte, že se zde věci mění. Mám takový pocit, že se zde tvoří historie takovým způsobem, jako tomu již dlouho nebylo,” vysvětlil Anton.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…