Tvrzení z ukrajinské strany: Atentát na Putina. Nezdařil se

23.05.2022 17:48

Ruský prezident Vladimir Putin se měl stát terčem atentátu, jenž se nezdařil. Podle serveru ČeskéNoviny.cz to uvedl náčelník ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov. Tvrzení není však možné ověřit z nezávislých zdrojů.

Tvrzení z ukrajinské strany: Atentát na Putina. Nezdařil se
Foto: Oficiální stránky ruského prezidenta
Popisek: Ruský prezident Vladimír Putin

Úryvek rozhovoru s náčelníkem ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanovem zveřejnil dnes na svém webu list Ukrajinska pravda. Atentát na ruského prezidenta Vladimira Putina se měl uskutečnit po linii představitelů Kavkazu. „Byl to naprosto nepovedený pokus, ale skutečně se to odehrálo. Přibližně před dvěma měsíci,“ uvedl Budanov. Akce podle něj neměla žádnou publicitu, ale skutečně se stala. 

V ruských médiích se lze dočíst, že Putin přežil přinejmenším třináct pokusů o atentát. Hned první, podniknutý ještě v době, kdy zastával funkci hlavy státu jen z pověření odstupujícího prezidenta Borise Jelcina, měli podle někdejšího náčelníka Putinovy ochranky na svědomí čečenští separatisté. Ti si údajně najali dva odstřelovače, aby Putina odpravili během pohřbu petrohradského starosty Anatolije Sobčaka, v jehož službách Putin začínal svou kariéru. Ale odstřelovače se povedlo zneškodnit ještě před pohřbem v únoru 2000. Poslední dva známé pokusy o atentát se podle médií odehrály v létě 2011, kdy byl Putin načas šéfem vlády. Neúspěšní atentátníci byli duševně nemocní a skončili v psychiatrických zařízeních, zatímco Putin se na jaře příštího roku vrátil do Kremlu a čela státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …