Ty lháři, ty parazitko... debata Macrona a Le Penové měla šťávu

04.05.2017 8:22

Marine Le Penová a Emmanuel Macron se včera utkali „tváří v tvář“ v televizní debatě, která byla dle francouzských i zahraničních médií značně emotivní. Oba kandidáti se v průběhu celé debaty navzájem obviňovali ze všech možných i nemožných nepravostí.

Ty lháři, ty parazitko... debata Macrona a Le Penové měla šťávu
Foto: repro Youtube
Popisek: Emmanuel Macron se svou manželkou Brigitte

Podle deníku Le Monde se Le Penová i Macron dopouštěli vzájemných urážek a nepravdivých tvrzení. „Obzvlášť v tomto ohledu vynikala vůdkyně Národní fronty, která uváděla mnoho polopravd či úplných lží. Patrně šlo z její strany o strategii, jak předejít věcné debatě. Le Penová se tak patrně inspirovala kampaní Donalda Trumpa,“ soudí francouzský deník, podle kterého se v „brutální debatě“ ukázala naprostá názorová odlišnost obou kandidátů.

Značně emotivní a plnou vzájemných invektiv shledává včerejší televizní debatu prezidentských kandidátů také tisková agentura Agence France-Presse (AFP). „Hned v úvodu Le Penová Macrona označila za kandidáta elit a „miláčka stávajícího systému“. Dále jej obvinila z neustálých lží. To si bývalý ministr v socialistické vládě nenechal líbit a vyčetl své soupeřce, že jedinou její strategií a programem je lhát a šířit strach,“ píše AFP.

Agentura rovněž připomíná, že když se do druhého kola prezidentských voleb dostal před patnácti lety otec Le Penové, Jean-Marie, jeho oponent a pozdější prezident Jacques Chirac s ním odmítl diskutovat z obav před dalším šířením strachu a nenávisti. „Už samotnou účastí ve včerejší diskuzi tak Le Penová učinila další krok směrem k mainstreamu,“ konstatuje AFP s tím, že debata byla pro oba kandidáty největší příležitostí oslovit nerozhodnuté voliče.

Zpravodajský server France24 si všímá, že Le Penová se snažila od začátku debaty líčit Macrona jako pokračovatele nepopulárního prezidenta Francoise Hollandea. „Naproti tomu Macron zase zdůrazňoval, že je Le Penová přímou nástupkyní svého otce a zakladatele Národní fronty Jean-Marie Le Pena. Oba označil za parazity systému,“ uvádí France24 a stejně jako agentura AFP zmiňuje, že Macron na rozdíl od Chiraca neodmítl s Le Penovou veřejně diskutovat.

Levicový francouzský deník Libération nijak neskrývá, kterému z obou kandidátů drží palce. Nicméně i přesto objektivně konstatuje, že v oblasti boje proti terorismu může Le Penová nad Macronem získat výhodu. „Deportace, zbavení občanství, ochrana hranic. Le Penová přišla s celou řadou návrhů a tvrdí, že Macron je v tomto ohledu laxní a nenabízí žádná řešení. Naopak oblast řešení evropských otázek se ukazuje jako Le Penové jasná slabina,“ píše Libération.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…