Ty rakety jsou staré a nebezpečné, padlo. Ukrajincům to nevadí

06.02.2024 9:35

Ruská agrese proti Ukrajině jede dál na plné obrátky a ruský exprezident Dmitrij Medveděv dokázal, že v jejím rámci umí zneužít takřka jakoukoli informaci. Nizozemská ministryně obrany Kajsa Ollongrenová v pondělí na X uvedla, že Nizozemsko se zavázalo poslat na Ukrajinu dalších šest stíhacích letounů NATO F-16. Šéf ukrajinské rozvědky Budanov vyzval Kanadu, aby Ukrajině předala 80 tisíc vyřazených raket CRV7.

Ty rakety jsou staré a nebezpečné, padlo. Ukrajincům to nevadí
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ukrajina s územím obsazeným Rusy

Válka na Ukrajině trvá už 713 dní a někdejší ruský prezident Dmitrij Medveděv tvrdí, že Západ už počítá s rozdělením Ukrajiny. S odkazem na plánované propojení kontinentu od Madridu až po Lvov Medveděv prohlásil, že Západ už ve Lvově vidí nové hlavní město mnohem menší Ukrajiny. Washingtonský Institut pro studium války (ISW) potvrdil, že EU má celou řadu plánů na budování dalších dopravních spojení v EU, ale zdůraznil, že tyto plány nijak nesouvisí s válkou na Ukrajině. To však Medveděvovi nijak nepřekáží v tom, aby pro ruskou propagandu využil cokoliv.

Na frontě prý mezitím Ukrajincům dochází munice a její nedostatek mimo jiné nedovoluje naplno využít potenciál západních zbraní. „Ukrajinský ministr vnitra Ihor Klymenko 5. února uvedl, že ruské síly za poslední týden zintenzivnily tempo dělostřeleckých úderů téměř o 25 % a ostřelovaly Ukrajinu více než 1500krát, přičemž jejich cílem bylo přes 570 sídel,“ napsal institut.

Nizozemská ministryně obrany Kajsa Ollongrenová v pondělí na X uvedla, že Nizozemsko se zavázalo poslat na Ukrajinu dalších šest stíhacích letounů NATO F-16.

„Vzdušná převaha Ukrajiny je nezbytná pro boj proti ruské agresi,“ řekla. Na její prohlášení upozornil server Kyiv Post.

Dříve nizozemská vláda plánovala prodat stejná letadla soukromému dodavateli, ale tato jednání se rozpadla. Tato nejnovější tranše pomoci zvyšuje počet stíhaček americké výroby, které Nizozemsko poskytne Kyjevu, na 24. Ukrajina a Nizozemsko vedly v pondělí třetí kolo rozhovorů o potenciální dvoustranné bezpečnostní dohodě v Kyjevě.

Anketa

Má zákon omezit držení střelných zbraní?

20%
77%
hlasovalo: 17714 lidí

Šéf Hlavního ředitelství rozvědky ministerstva obrany Kyrylo Budanov podle serveru Ukrajinská pravda vyzval Kanadu, aby Ukrajině předala 80 tisíc vyřazených raket CRV7, které se tam plánují zlikvidovat.

Podle Budonova budou rakety CRV7 použity v ukrajinských útočných helikoptérách a pozemních odpalovacích zařízeních pro boj s ruskými tanky a dělostřelectvem.

Ukrajina podle něj o tomto problému s Kanadou jednala, ale stále čeká na rozhodnutí.

Kanadští představitelé uvedli, že žádost zvažují, ale varovali, že CRV7 jsou již zastaralé a jejich použití a přeprava mohou být nebezpečné.

„Nebojíme se,“ řekl na to prý Budanov.

Kreml údajně v tichosti znárodňuje soukromé podniky v Rusku. Podle ISW některé soudy pracují s tezí, že regionální úřady v 90. letech minulého století překračovaly své pravomoci a některé zprivatizované podniky by se měly vrátit do rukou státu.

„Druhým schématem je podle serveru Meduza považování majitelů soukromých podniků za ‚zahraniční investory‘, což ruským úřadům umožňuje snadněji zabavit majetek majitelů soukromých podniků podle ruských zákonů o zahraničních investicích. Poslední cestou ke znárodnění je podle Meduzy zabavení majetku obviněným z korupce nebo podvodu, což jsou obvinění, která soudy údajně v roce 2023 používaly častěji,“ napsal ISW.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ruská agrese jede na plné obrátky už dva roky..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 06.02.2024 10:58:51
Osm let jela na plné obrátky ukrajinská agrese proti ruskojazyčným obyvatelům na Donbasu. Po celou dobu byly volně přístupné zprávy OBSE. Nikdo nereagoval. Po celou dobu byly zasílány ze strany napadených žádosti o pomoc všem možným světovým organizacím. Nikdo nereagoval. Ze strany Ruska byla učiněna řada diplomatických podnětů, které nakonec vyústily v Minské dohody. Ukrajina rovnou prohlásila, že je nehodlá respektovat. Nikdo nereagoval. Po Buči byli vyhnáni z Ukrajiny pozorovatelé OBSE (neměli správný pohled na věc) a následně i TI (ti taky neměli ten pohled). Nikdo nereagoval. Namísto toho se jediným správným pohledem může pyšnit jen jakási obskurní neziskovka pro studium války... Takže, vážení přátelé, pokud platí ono biblické oko za oko, zub za zub, tak vás čeká ještě šest let oné ruské agrese, abyste si dokázali představit, co jste těch osm let realizovali ubohým lidem z Donbasu.

|  15 |  0

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …