Týdeník pátral po tom, co a s kým dělá Topolánek. A zjistil...

25.02.2016 17:48

Ekonomický týdeník Faktor S se vydal po stopách bývalého premiéra Miroslava Topolánka. Ten se po odchodu z politiky totiž vrátil ke svému původnímu řemeslu a opět je ve spojení s kontroverzním podnikatelem. Tentokrát jím však není Marek Dalík, nýbrž Tomáš Zach.

Týdeník pátral po tom, co a s kým dělá Topolánek. A zjistil...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Expremiér Mirek Topolánek

Bývalý předseda vlády Mirek Topolánek se po svém odchodu z politiky celkem úspěšně vytratil z veřejného prostoru, tendence vybírat si pochybnou společnost mu však zůstaly. Nyní se totiž kolem jeho osoby pohybuje kontroverzní podnikatel Tomáš Zach.

Ten již podstoupil nejeden soudní spor, má za sebou mnoho průšvihů a lidé, kteří s ním přišli do styku, o něm nemají valné mínění. Zach totiž oživuje mrtvé, avšak již zaběhlé značky a snaží se těžit z jejich jména. Takový byl případ piva Dačický, které kdysi patřilo pod koncern Heineken. Poté, co jej přestal Heineken vyrábět, přišel s pivem značky Dačický právě Zach, načež soud přiřkl vlastnictví značce Heinekenu.

Zakládám firmy na klíč a prodávám, vysvětlil podnikatel

Nejde však o jediný Zachův pokus o oživení nepoužívané značky. Podobně postupoval se značkami Osinek, Sevac či Centrotex, které se však nyní zabývají zcela odlišnými odvětvími než za své původní existence. „Já ty firmy zakládám na klíč a poté je prodávám. Co s nimi noví vlastníci dělají, už neovlivním,“ vysvětlil Zach.

Mezi oběma pány pak došlo k různým pohybům majetku. Topolánek si totiž od Zacha koupil pozemek v okresu Kutná Hora, na kterém nyní staví dům. Ten však podle Faktoru S připomíná spíše letní sídlo arabského šejka. Nejde ale o jedinou pochybnou nemovitost ve vlastnictví bývalého premiéra, který v tom zřejmě umí chodit.

Jméno Tomáše Zacha je na Kutnohorsku nechvalně známé. „Zach je mimo jiné stále vyšetřován kvůli podezření z vytunelování družstva ovocnářů Vitamina.“ V okolí vlastní velké pozemky a tato skutečnost pak představuje problém pro budování místní infrastruktury.

„Chceme-li do obce přivést kanalizaci, potřebujeme souhlas majitelů pozemků, na kterých se bude kopat. S panem Zachem jsou taková jednání často velmi komplikovaná,“ řekl jeden nejmenovaný starosta místní obce.

Zacha však znají i v pražském Karlíně, kde podnikatel bojoval proti tamnímu družstvu vlastníků. „Lidé kolem pana Zacha na naše bytové družstvo podali insolvenční návrh, k němuž se pan Zach připojil a insolvenci prakticky vedl. Ovšem neúspěšně, neboť jsme spor vyhráli,“ řekl předseda společenství vlastníků Martin Pospíšil a dodal, že naopak Zach družstvu dluží peníze.

Topolánek se však pojistil na více frontách a nyní na Slovensku spravuje energetický byznys Daniela Křetínského. Bývalý premiér „se tak vrátil ke svému původnímu oboru“. Topolánek totiž v roce 2011 přišel na post předsedy výkonné rady Teplárenského sdružení ČR a z této pozice slaví další pokroky.

Stal se i předsedou dozorčí rady Elektráren Opatovice, kde vystřídal právě Daniela Křetínského, kterému však celá společnost tou dobou již patřila. Zároveň ale Topolánek působil i jako „ředitel pro rozvoj a zahraniční vztahy ve slovenské společnosti Nafta“, kterou mimo jiné taktéž vlastní firma Daniela Křetínského. A Topolánek stále pokračuje.

V roce 2015 se stal členem představenstva ve společnosti Eustream, která přišla s projektem Eastring. Šlo o plynovod, „který by měl vyřešit problém přepravy ruského plynu přes Ukrajinu“. Tento projekt se expremiérovi podařilo dostat až před Evropskou komisi. „Zdá se, že Mirek Topolánek umí uplatnit jak svou nespornou odbornost, tak svůj (stejně nesporný) vliv coby expremiér.“

Na otázky ohledně vztahu mezi Křetínským a jeho osobou Topolánek odmítl cokoliv říct. „A proč bych vám měl odpovídat?“ řekl prý těsně předtím, než položil telefon.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …