Tyhle hlasy, tamty hlasy, přesný výpočet. Marine Le Penová může vyhrát, zde je to konkrétně a černé na bílém

26.04.2017 10:04

Francie může mít v Marine Le Penové první ženu prezidentku. Ačkoliv se média hlavního proudu snaží všechny přesvědčit, že její šance na vítězství ve druhém kole voleb je v rovinách matematické teorie, francouzský web Local přináší úvahu, podle které její vítězství rozhodně není tak surreálné. V textu, na který upozorňuje i český server Britské listy, který rozhodně nelze považovat za podporovatele Národní fronty a její předsedkyně, se hovoří o číslech, která někteří příliš nechtějí slyšet.

Tyhle hlasy, tamty hlasy, přesný výpočet. Marine Le Penová může vyhrát, zde je to konkrétně a černé na bílém
Foto: Repro foto youtube.com
Popisek: Marine Le Penová

Marine Le Penová získala v prvním kole 7,6 milionů hlasů, daleko nejvíce, co se kdy kandidátovi Národní fronty podařilo. K vítězství ve druhém kole bude muset získat minimálně dvakrát tolik, což vypadá sice jako nepřekonatelné, ale není to úplně nereálné.

Základem je sjednotit za sebou všechny odpůrce integrace EU. Podle průzkumů je takových ve Francii přibližně 46 procent. Početně to zhruba odpovídá součtu procent Le Penové, levicového protievropského kandidáta Mélenchona a několika menších euroskeptických kandidátů, jejichž součet dává přibližně pět procent hlasů.

Web Local upozorňuje, že Mélenchon na rozdíl od jiných nevyslovil po prvním kole svou podporu žádnému z postupujících kandidátů. A tým Marine Le Penové prý sází na to, že jeho levicoví a protiestablishmentoví voliči podpoří raději Le Penovou než Macrona, který je pro ně coby bývalý bankéř od Rothschildů ztělesněním toho nejhoršího, co si v politice dovedou představit. Jak se však rozhodnou tito voliči ve skutečnosti, je otázkou. Celkem pravděpodobným řešením dilematu prý je, že k volbám raději vůbec nepůjdou.

Anketa

Co říkáte na příběh Emmanuela Macrona a jeho o 24 let starší ženy?

hlasovalo: 5008 lidí

Dalším potenciálním rezervoárem hlasů může pro Le Penovou být voličstvo Francoise Fillona. Ten sice hned večer po prvním kole podpořil „republikánskou frontu“, jak se začala nazývat koalice všech stran hlavního proudu za Emmanuelem Macronem a vyzval své voliče k jeho volbě, průzkumy však prý ukazují, že zdaleka ne všichni se tímto doporučením budou řídit. Pravicoví voliči Fillona a Republikánské strany nesouhlasí s Le Penovou v otázce vztahu k EU, ale poměrně často sdílejí její představy o národní bezpečnosti. Podle odhadů, které zveřejnil Local, by Le Penovou mohla podpořit až třetina z 19 procent, která volila Fillona. A dalších dvacet procent z nich by ji mohlo podpořit nepřímo tím, že by k volbám vůbec nešli.

CELÝ TEXT V ANGLIČTINĚ ZDE

Právě volební neúčast by mohla být dalším zásadním faktorem, který by mohl do výsledků promluvit. V prvním kole volilo téměř osmdesát procent voličů, výrazně více, než se očekávalo. Druhé kolo vinou zmíněných faktorů takřka jistě přinese účast výrazně nižší. Je nepochybné, že voličstvo Le Penové je ukázněnější než elektorát Macrona, pro mnohé spíše kandidáta z nouze. Proto se ztráty dají čekat spíše u něj. Navíc může vše umocnit efekt „falešné důvěry“ a uspokojení médii, která se už od neděle vysmívají, že Le Penová nemá šanci. Volby navíc proběhnou o prodlouženém víkendu před státním svátkem, takže mnozí voliči mohou raději odjet na venkov.

„To nejlepší, co teď může Marine Le Penová udělat, je koupit co největšímu množství lidí jízdenky na Riviéru,“ uzavírá web.


 

reklama

autor: jav

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…