U Moravce se střetne Zaorálek s Němcovou. Kvůli Ústavě

25.08.2013 6:56

Má stranická demokracie ještě budoucnost? Co všechno se může stát po rozpuštění sněmovny, které má Česko už za sebou? O tom budou v nedělních Otázkách Václava Moravce České televize diskutovat Miroslava Němcová (ODS), Lubomír Zaorálek (ČSSD) nebo bývalý předseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL), kteý se podílel na tvorbě stávající podoby české Ústavy.

U Moravce se střetne Zaorálek s Němcovou. Kvůli Ústavě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Moravec ve svém diskuzním pořadu

V nedělních Otázkách Václava Moravce České televize proti sobě zasednou šéfka rozpuštěné sněmovny Miroslava Němcová (ODS), místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD), někdejší místopředseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL) a ombudsman Pavel Varvařovský. Jak je to s českou Ústavou? Dělá si z ní prezident Miloš Zeman jen trhací kalendář, jak naznačují někteří odborníci, nebo postupuje v duchu demokratických tradic Česka i Československa? Ti, kteří se prezidenta Zemana zastávají, připomínají, že v plné míře využíval svých ústavních pravomocí také první československý prezident T. G. Masaryk.

Pozice nových politických stran

Hosté budou debatovat také o současné pozici Senátu, který může po rozpuštění sněmovny přijímat tzv. zákonná opatření, která mají váhu zákona. Jakmile se sejde sněmovna nová, musí o osudu těchto opatření rozhodnout. Pokud je zamítne, pozbývají platnosti.

Stranou nezůstane ani diskuse o nových politických subjektech, které by mohly zasáhnout do politické podoby Česka po předčasných volbách, jako jsou ANO miliardáře Andreje Babiše nebo hnutí Úsvit senátora Tomia Okamury. Babiš již voliče ujišťuje, že se po případném volebním úspěchu nebude chovat jako politici Věcí veřejných, Tomio Okamura volá po posílení prvků přímé demokracie. Z jeho strany zazněl také apel, že by si Romové měli založit vlastní stát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…