U Šafra je bouře. Znovu kvůli Zemanovi na PL

11.03.2021 16:38

Komentátor Jiří Sezemský tvrdí, že slova prezidenta Miloše Zemana o nutnosti vyhazovu ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) a ředitelky SÚKL Ireny Storové jsou útokem na českou demokracii. „Zeman často zapomíná, že nežijeme v prezidentském systému a z ústavního hlediska má nulovou kompetenci odvolávat a navrhovat členy vlády,“ říká na serveru Pavla Šafra Forum24.cz Sezemský.

U Šafra je bouře. Znovu kvůli Zemanovi na PL
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Sezemský kritizuje nedávná vyjádření prezidenta na adresu Blatného, Storové a také ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD). „Prezident Miloš Zeman už zcela bez zábran agresivně lobbuje za nákup ruské vakcíny Sputnik V. Nedávno podporoval její schválení evropskými orgány, dnes žádá vyhazov ministra Blatného a ředitelky SÚKL Storové, kteří chtějí totéž,“ píše Sezemský na serveru Forum24.cz.

Připomíná, že ještě 23. února se přitom Zeman na setkání s nejvyššími ústavními činiteli na Hradě se všemi shodl, že vakcíny, jimiž se u nás bude očkovat, musejí projít schvalovacím procesem Evropské komise.

„Předpokladem důvěry v očkování je objektivní a srozumitelné informování veřejnosti o používaných vakcínách, především o jejich bezpečnosti a účinnosti podložených vědecky ověřenými, objektivními a důvěryhodnými daty,“ uvedl tehdy ve společném prohlášení mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Anketa

Je Miloš Zeman dobrým prezidentem? (Ptáme se od 10.3.2021)

79%
21%
hlasovalo: 39288 lidí
„Nejvyšší ústavní činitelé zdůrazňují, že schvalovací proces Evropské komise založený na doporučení Evropské lékové agentury tyto požadavky naplňuje a vedl ke schválení již tří druhů vakcín. Je nutné poskytnout co nejdříve nejširší veřejnosti možnost být očkován těmito či stejným procesem schválenými dalšími vakcínami,“ pokračovalo stanovisko.

Dva týdny poté ale prezident Zeman veřejně vyzval k odstavení těch, kteří nechtějí povolit očkování ruskou vakcínou, dokud nebude schválena Evropskou lékovou agenturou. „V hradním okruhu se zrodily úvahy o personální rošádě ve vládě, kterou by měli opustit Blatný a ministr zahraničí Tomáš Petříček. Podle těchto představ by je nahradily figury výrazně povolnější Zemanovým zájmům,“ píše Sezemský.

„Nyní Zeman přitvrdil a v rozhovoru pro Parlamentní listy už na rovinu přiznal, o co mu jde. Ministra Blatného a nově i ředitelku Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irenu Storovou označil za překážky na cestě k využití ruské vakcíny Sputnik. Z tohoto důvodu je označil za původce vysokého počtu úmrtí na covid-19 a řešení vidí v odvolání obou. Vyvinil tak premiéra Babiše, který nese za tragické výsledky vlády největší odpovědnost,“ nechápe Zemanovy úvahy Sezemský.

Premiérovi Andreji Babišovi Zeman jen lehce vytkl, že Blatného do čela resortu zdravotnictví vůbec povolával. „Ministru Blatnému nelze vyčítat, že není epidemiolog. Nelze mu vyčítat ani to, že nemá žádné manažerské zkušenosti. Pouze tomu, kdo mně ho navrhl jako ministra, lze vyčítat, že nerespektoval tyto dvě základní překážky výkonu funkce ministra zdravotnictví,“ prohlásil Zeman. Prezident zároveň zopakoval svůj dlouhodobý zájem na odstranění ministra Petříčka, jenž má oproti Zemanovi jiný pohled na ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho režim.

„Co má toto extempore znamenat?“ nechápe Sezemský. „Zeman často zapomíná, že nežijeme v prezidentském systému a z ústavního hlediska má nulovou kompetenci odvolávat a navrhovat členy vlády, která je odpovědná Poslanecké sněmovně. Jeho vydírání a výpad proti nepohodlným ministrům, nehledě na jejich výkony, naprosto vybočuje z rámce parlamentní demokracie,“ má jasno Sezemský a Zemana označuje jako obchodního zástupce Ruska a Číny.

Zemanovi podle Sezemského ve skutečnosti nejde o záchranu životů, ale o posílení politického vlivu obou východních mocností a o byznys zájmových skupin napojených na Hrad. „V EU dnes očkuje Sputnikem jen Maďarsko a na Slovensku se kvůli partyzánské akci premiéra Igora Matoviče málem rozpadla vláda,“ dodává Sezemský.

Pravda podle něj je, že Česká republika v očkování výrazně selhává, což jde na vrub i ministra zdravotnictví Blatného. „Česko skutečně zaspalo v přípravě vakcinace. Patříme k nejpomaleji očkujícím zemím v Evropě. Problémy u nás nespočívají jen v momentálním nedostatku očkovacích látek, ale i v organizaci vakcinace, jelikož stovky tisíc dávek leží zbytečně dlouho ve skladech. Ministr Blatný odmítá rezignovat a ve Sněmovně zopakoval, že nedá souhlas s použitím oficiálně neregistrované vakcíny,“ píše Sezemský.

Zásadní otázka proto podle něj je, jak budou postupovat premiér Babiš a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). „Premiér dnes tvrdí, že výměna ministrů není na stole. To ovšem při jeho názorové vrtkavosti neznamená, že se tak nestane během několika týdnů. Babiš je vydíratelný a o vše dnes hrají Zemanovi spojenci komunisté, na jejichž libovůli závisí stabilita vlády,“ varuje Sezemský.

„Co by řekl Zemanově rošádě Jan Hamáček? Zatím ji nezpochybnil, a místo aby odmítl prezidentův útok na parlamentní demokracii, osobně by výměnu nejspíš uvítal. Mohl by se zbavit konkurenta na post šéfa strany Tomáše Petříčka, ovšem je krajně nejisté, zda by se mu jeho odvolání krátce před volebním sjezdem ČSSD vyplatilo,“ spekuluje komentátor na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…