U Saúdů se píše historie. Začíná smíření s Íránem i se Sýrií

12.04.2023 22:30 | Ze sítí

Saúdská Arábie ve středu hostila delegace z Íránu a Sýrie. Země se připravují na obnovení diplomatických vztahů po letech ostrých sporů. Jde o první syrskou návštěvu v zemi od roku 2011. Íránská diplomatická delegace v Rijádu připravuje znovuotevření íránského velvyslanectví po sedmi letech přerušených vztahů, uvádí agentura AFP.

U Saúdů se píše historie. Začíná smíření s Íránem i se Sýrií
Foto: pixabay.com
Popisek: Saúdská Arábie

Do města Džiddy v Saúdské Arábii dnes přijel syrský ministr zahraničí Fajsala Mikdád. Jedná se o první návštěvu Saúdské Arábie od vypuknutí občanské války v Sýrii v roce 2011, po níž řada arabských zemí přerušila vztahy se syrskou vládou, uvádí AFP.

Anketa

Který z uvedených lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 11593 lidí
Íránská diplomatická delegace přicestovala jen několik hodin po šéfovi syrské diplomacie, aby v hlavním městě Džiddě připravila znovuotevření íránského velvyslanectví po sedmi letech přerušených vztahů. „Íránská delegace podnikne nezbytné kroky k obnovení činnosti velvyslanectví v Rijádu a generálního konzulátu v Džiddě, jakož i činnosti stálého zástupce Íránu v Organizaci islámské spolupráce (se sídlem v Džiddě),“ uvedl v prohlášení mluvčí íránského ministerstva zahraničí Násir Kanání.

Podle diplomatů takto významné návštěvy mohou znamenat budoucí odklon Saúdské Arábie od normalizace vztahů s Izraelem. Ten v předchozích letech upřednostňoval vztahy s arabskými státy s cílem vytvoření fronty proti svému nepříteli Íránu. „Íránci a Syřané jsou v Saúdské Arábii ve stejný den. To je naprosto šílené a před několika měsíci to bylo nemyslitelné,“ řekl agentuře AFP arabský diplomat z Rijádu.

V pátek se v Džiddě sejdou zástupci devíti arabských zemí, aby jednali o tom, zda se syrský prezident Bašár Asad, který je dlouhodobě v izolaci, může příští měsíc zúčastnit summitu Ligy arabských států.

Předtím se ještě setká syrský ministr zahraničí Fajsal Mikdád se svým saúdským protějškem, aby projednali „úsilí o dosažení politického řešení syrské krize, které zachová jednotu, bezpečnost a stabilitu Sýrie“, uvedlo saúdské ministerstvo zahraničí.

Již dříve Írán oznámil příjezd íránské delegace do Rijádu, aby připravil půdu pro obnovení diplomatických misí sedm let po ostrém přerušení vztahů. Návštěva přichází po obdobné cestě saúdskoarabské delegace do íránského hlavního města a následuje po historickém setkání ministrů zahraničí obou vlád v Číně, kteří slíbili nastolit stabilitu v neklidném regionu.

Íránský prezident Ebrahím Raísí byl podle Teheránu pozván do Saúdské Arábie. Byla by to první cesta íránského prezidenta do Saúdské Arábie od roku 2012, kdy se Mahmúd Ahmadínežád zúčastnil regionálního setkání v Mekce.

Tyto diplomatické aktivity navazují na přelomové oznámení z minulého měsíce, kdy Čína oznámila, že Írán a Saúdská Arábie, které v konfliktech na Blízkém východě podporovaly opačné strany, budou usilovat o obnovení vzájemných vztahů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …