U bývalého senátora ODS se našlo zlato, mělo prý být použito na úplatky. Soukromá věc, odmítá komentář jeho asistent

05.12.2015 10:39

Další podrobnosti k případu investičního zlata, za něž si prý chtěla skupina podnikatelů koupit křeslo šéfa leteckých dispečerů, zjistil server Lidovky.cz. Podle něj se investiční zlato v jednu chvíli ocitlo v domě bývalého senátora Tomáše Kladívka. Přesto však tento dlouholetý politik ODS nebyl nikdy obviněn.

U bývalého senátora ODS se našlo zlato, mělo prý být použito na úplatky. Soukromá věc, odmítá komentář jeho asistent
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Senátor Tomáš Kladívko

Policisté údajně nesehnali dostatek důkazů, aby mohli zajištěné zlato označit jako úplatek. Bezpečně prokázali jen to, že Kladívko se opravdu snažil prosadit personální změny ve státním podniku Řízení letového provozu.

Podle serveru má tento zapomenutý případ řadu neznámých. Nyní se ale podařilo zjistit další detaily, které naznačují, že má mnohem závažnější pozadí. Celou kauzu původně vyšetřovali policisté pro podezření z korupce. Nakonec byl však obžalován pouze lobbista Štěpán Prášil za to, že má být odpovědný za zmizení 8,9 milionů korun ve zlatě.

Celý text je ZDE

Jenže detektivové i státní zástupce v oficiálních dokumentech opakovaně přiznávají, že s největší pravděpodobností měly být slitky a mince určené na korupci.

Prášilova obžaloba, s níž se server seznámil, prý odkrývá jen úzkou výseč celého příběhu. I z ní je však zřejmé, že minimálně část zlata se zatoulala do Kladívkovy blízkosti – do rukou jeho tehdejšího asistenta a dnešního předsedy sdružení ODS v Letňanech Milana Čmelíka.

Zlato evidentně poskytl Chovančík

„Za jediný zhruba hmatatelný důkaz lze považovat zajištění zlata u Milana Čmelíka při jeho zadržení dne 25. 6. 2013 v místě bydliště svědka Kladívka s tím, že dle daktyloskopických stop jde evidentně o zlato poskytnuté Pavlem Chovančíkem,“ cituje server z oficiálního dokumentu, který v minulých týdnech doputoval k Městskému soudu v Praze.

Podle serveru to byl právě byznysmen Pavel Chovančík, který si měl personální rošádu ve státním podniku objednat a podle bankovních výpisů uložil zlato v hodnotě 8,9 milionů korun do bezpečnostní schránky, kterou později vybral zmiňovaný lobbista Prášil.

Čmelík odmítl vypovídat, aby si nepřivodil trestní stíhání

Jak zlato, či spíše jeho část, doputovalo až k asistentovi senátora, není zatím jasné. „Vzhledem k odepření výpovědi Mgr. Kladívka i Milana Čmelíka neexistuje (krom výpovědi svědka H.) žádné relevantní zjištění k okolnostem výskytu zlata na místě, podporující podezření z uplácení. I pokud Mgr. Kladívko zlato skutečně v držení měl, jsou možné různé hypotézy a vysvětlení, proč se tak stalo,“ napsal prý do obžaloby státní zástupce Jan Polanecký.

Kladívko se skutečně snažil ve věci leteckých dispečerů orodovat

„Pokud jde o původ investičního zlata, které bylo jím dobrovolně vydáno policii při jeho zadržení, to je jeho soukromá věc,“ tlumočí obžaloba Čmelíkova slova s tím, že dále využil práva nevypovídat, aby si sám nepřivodil trestní stíhání.

Jasný důkaz o tom, že se uplácelo, prý nepřinesl ani monitoring bankovních účtů, sledování telefonních hovorů i emailové komunikace. K tomu prý velká část zlata beze stopy zmizela.

S jistotou však lze prý říci jedno: tehdejší senátor se ve věci letových dispečerů snažil minimálně orodovat. A to opravdu na vysokých místech. Třeba u Zbyňka Stanjury (ODS) či rovnou u Petra Nečase (ODS). A nejen on. K ministru dopravy a k premiérovi se chtěl údajně dostat i kurýr úplatku Štěpán Prášil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…