U mešity v Jeruzalémě se střetli izraelští policisté s Palestinci

13.09.2015 22:09

V areálu mešity Al-Aksá ve východním Jeruzalémě se dnes izraelští policisté střetli s mladými Palestinci, poté, co policisté údajně vstoupili do mešity. Uvedl to web BBC izraelský server Ynet. Potyčky podle očitých svědků pokračovaly i mimo mešitu a policisté mladíky rozehnali slzotvornými a ohlušujícími granáty.

U mešity v Jeruzalémě se střetli izraelští policisté s Palestinci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbraň, ilustrační foto

Policie uvedla, že pronásledovala mladé Palestince podezřelé z přípravy nepokojů, kteří se zabarikádovali v mešitě na posvátné Chrámové hoře. Tito Palestinci prý chtěli narušovat oslavy židovského nového roku, které začnou dnes večer. "Maskovaní demonstranti, kteří se nacházeli v mešitě, házeli na policisty kameny a dělobuchy. U vchodu do mešity se také našly podezřelé trubky naplněné podomácku vyrobenou trhavinou," uvedla policie v prohlášení.

Mešita Al-Aksá je po Mekce a Medíně třetím nejvýznamnějším místem islámu

Podle palestinských svědků, které citovala agentura AFP, izraelští policisté vstoupili do samotné mešity a potyčky tak vyprovokovali. Mluvčí policie to popřela s tím, že policisté jen uzavřeli vstupní bránu, napsala AFP. Potyčky vypukly rovněž poté, co izraelská vláda vyvolala ve středu nové napětí rozhodnutím, že dvě palestinská skupiny bránící práva muslimů na Chrámové hoře jsou nelegální. Zdůvodnila to podle BBC tím, že jejich členové osočovali příchozí židovské věřící.

Mešita Al-Aksá je po Mekce a Medíně třetím nejvýznamnějším místem islámu. Leží na Chrámové hoře, která je také významným místem judaismu. Kromě jiného se Židé sem chodí modlit ke Zdi nářků, která je jediným pozůstatkem jejich zbořeného chrámu Římany. Naposledy byla Chrámová hora dějištěm podobných nepokojů v červenci.

Chrámová hora spadá do východního Jeruzaléma, který Izrael obsadil spolu se Západním břehem Jordánu a Pásmem Gazy za války v roce 1967. Od té doby město sjednotil a prohlásil za svou nedělitelnou metropoli. Palestinci a většina zemí to považuje za protiprávní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…