U soudu s Mosteckou uhelnou: Řešila to BIS, a ani ona nedokázala Appian odhalit

13.06.2019 17:08

U Městského soudu v Praze dnes v kauze Mostecké uhelné vypovídal bývalý ministr financí a místopředseda vlády pro ekonomiku Pavel Mertlík. Podle jeho slov sice existovalo podezření, že společnost lacině skupují její vlastníci vydávající se za americkou firmu Appian Group, ale zpráva BIS tuto skutečnost nepotvrdila. Podle Mertlíka navíc prodej pomohl společnost zachránit a dodnes je podle webu Aktuálně.cz přesvědčen, že to bylo správné rozhodnutí.

U soudu s Mosteckou uhelnou: Řešila to BIS, a ani ona nedokázala Appian odhalit
Foto: Archiv PM
Popisek: Ekonom a rektor BIVŠ Pavel Mertlík

Kauza Mostecké uhelné se týká odkoupení státního podílu v podniku v roce 1999 tehdejšími manažery společnosti. Prodej i přes mnohé nejasnosti prosadil kabinet Miloše Zemana, kdy se 46procentní státní podíl převedl na americkou firmu Appian Group.

Tuto transakci již několik měsíců vyšetřuje Senát pod vedením Sylvie Slepičkové. Pětice tehdejších manažerů čelí obžalobě za podvedení státu. „Zorganizovali a vytvořili složitou a záměrně nepřehlednou strukturu obchodních společností a jiných právnických osob v zahraničí s cílem zastřít, že oni sami jsou osobami, které fakticky rozhodují za dané právnické osoby a mají z jejich jednání ekonomický prospěch,“ uvádí obžaloba.

Obžalovaným v kauze je také tehdejší náměstek ministra průmyslu a obchodu Robert Sýkora. Ten podle obžaloby za několikamilionový úplatek prosadil prodej státního podílu za 650 milionů korun, ačkoliv skutečná hodnota měla dosahovat na více než tři miliardy korun.

Mertlík dnes u soudu potvrdil, že určité nejasnosti v případu byly, a také proto se celá věc dala na prošetření BIS. Její zpráva podle Merlíka prodeji firmě Appian Group nezamezovala. „Taková podezření kolovala, právě proto byla zpracována zpráva BIS, ale nevyplývaly z toho žádné překážky toho typu, že by nebyla důvěryhodná. Jednoznačně jsem nevěděl, kdo tu společnost ovládá. Kdyby tam bylo: neprodávejte to, je to podezřelé, tak by k prodeji vláda nepřistoupila,“ konstatoval Mertlík. 

„Věděli jsme, že je to soukromý investor, fungoval ve Spojených státech, měl tam podnikání, nebyl důvod o tom pochybovat,“ uvedl a připomněl, že díky prodeji Mostecká uhelná společnost dodnes prosperuje. „Vláda tomu věnovala odpovídající pozornost, domnívám se i dnes, že to rozhodnutí bylo správné, kdyby nebylo, tak by společnost dnes neexistovala,“ stál si za svým tehdejším rozhodnutím bývalý ministr financí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…