U soudu s Rathem se přehrávaly odposlechy. Podle exhejtmana dokazují, že kraj nepodváděl

05.12.2013 20:44

Policejní odposlechy potvrzují schvalování projektů před vypsáním obchodních soutěží úřadem Regionálního operačního programu (ROP). Před soudem to dnes prohlásil hejtman a exposlanec David Rath. Podléhaly tak podle něj vícenásobné kontrole, čímž je nebylo možné ovlivňovat.

U soudu s Rathem se přehrávaly odposlechy. Podle exhejtmana dokazují, že kraj nepodváděl
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Rath také, jako již v minulosti několikrát, kritizoval špatnou srozumitelnost nahrávek. „Osoby se tam baví o tom, že nějaký projekt je již schválen ROPem, a může se tedy soutěž vypsat," uvedl. Podle něj to potvrzuje „jasný úzus, který platil ve Středočeském kraji", že se žádný tendr financovaný z evropských peněz nevypisoval bez předchozí kontroly ROP. „Neexistovala možnost nějaké libovůle nebo individuální aktivity," dodal.

Exposlanec také tvrdil, že v odposleších je důkaz o úsporných opatřeních, o něž se prý jeho úřad snažil. „Zaznamenal jsem tam hovor o tom, že jsme jako kraj většinu zařízení, jako nemocnice a podobně, tlačili k maximální úspornosti. Například nějaká osoba hovoří o tom, že stlačili ‚až na krev' cenu za provoz jednoho z přístrojů," upřesnil.

Rath také znovu reagoval na vyjádření ministryně spravedlnosti v demisi Marie Benešové, která ve středu potvrdila jeho tvrzení o tom, že ho varovala před údajně chystanou provokací proti straně, avšak důrazně odmítla, že by zmínila jméno pozdější šéfky Vrchního státního zastupitelství v Praze Lenky Bradáčové. Exposlanec dnes sdělil, že informace o Benešové varování je v odposleších, které soud bude pouštět. Benešová se brání tím, že ji Rath chce poškodit, ten takové tvrzení ale popírá.

Nechci Benešovou poškodit, brání se Rath

„Nemám na tom vůbec žádný zájem," odmítl toto nařčení již ve čtvrtek. Bradáčovou prý před jeho zadržením loni v květnu zmínila v souvislosti s tím, že je šéfkou Unie státních zástupců. „Říkala, že to jsou takoví jako přehnaně ambiciózní lidé, kteří se nebojí jít i přes mrtvoly. Myslím, že všichni vědí, že doktorka Bradáčová si na tomto případu tu kariéru skutečně budovala, tak nechápu, proč paní doktorce Benešové tyto informace připadají jako informace, které by ji mohly poškodit," míní.

Bradáčová byla v době zatčení Ratha náměstkyní Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem, které původně jeho kauzu dozorovalo před přesunutím případu středočeskému žalobci. O dva měsíce později se stala vrchní státní zástupkyní v Praze. Bradáčová se k tvrzením Ratha nechce vyjadřovat. Jirát v kauze viní 11 lidí z upravování zakázek financovaných z dotací Evropské unie ve Středočeském kraji. Rathovi hrozí nejvyšší trest – až 12 let vězení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…