UK se více zaměří na magisterské programy, prohlásil nový rektor Zima

07.03.2014 17:59

Nový rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima byl hostem pořadu Dvacet minut Radiožurnálu. Mluvil o jmenování profesorů i o svých plánech s univerzitou. Do budoucna by rád omezil počet bakalářů a zaměřil studium více na magisterské programy.

UK se více zaměří na magisterské programy, prohlásil nový rektor Zima
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rektor UK Tomáš Zima

O jmenování profesorů budou rektoři ještě diskutovat. Zatím není jisté, kdo bude mít pravomoc profesory jmenovat.

O jmenování profesorů se bude ještě diskutovat

„Není ani většinový ani menšinový názor. Buď by to bylo jmenování na školách anebo by se zachoval status quo a sice, že by profesory jmenoval prezident,“ prohlásil rektor Zima.

Zima hovořil se Zemanem o jmenování profesorů, když byl na návštěvě na Pražském hradě. Prezident tradiční podzimní jmenování odložil, nyní ale souhlasil, že profesorské jmenovací dekrety podepíše. Předávat je ovšem bude ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) 21. března.

„Prezident říkal, že nechce vše automaticky podepisovat. Vysoké školy mají naopak obavy ze zasahování do autonomie,“ uvedl Zima. Připustil, že se bude mluvit o variantě, aby profesory jmenoval šéf Senátu.

Do procesu, který proběhl na akademické půdě, by se nemělo zasahovat

Zima se také v rozhovoru na Českém rozhlase vrátil ke kauze profesora Martina C. Putny. „Já jsem se k té kauze vyjádřil hned. Řekl jsem, že není dobré, když se do procesu, který proběhl na vědecké radě fakulty, zasahuje,“ uvedl nový rektor Univerzity Karlovy.

„O profesorovi rozhoduje komise jiných profesorů, kteří posoudí osobnost. Probíhá vystoupení kandidáta, diskuse a tajné hlasování,“ popsal Zima, aby poukázal na přísnost procesu rozhodování o profesuře.

Některé bakalářské programy se transformují ve dlouhé magisterské

„Co je to exces?“ zeptal se pak Zima a narážel tak na vystoupení Putny na demonstraci Prague Pride. „Já jsem spíše konzervativní. Ale mám rád excesy u studentů a excesy tam, kde to patří,“ doplnil nový rektor.

Nový rektor hodlá na Karlově univerzitě v budoucnu snížit počet bakalářů. Podle něj by se vzdělání na UK mělo zaměřit více na magisterské studium. „Některé obory se budou transformovat ve dlouhé magisterské programy. Například pedagogické vzdělání. Určitě budou bakalářské obory pěstovány ve velké šíři. Ale nebude to hlavní náplň Univerzity Karlovy,“ slíbil Tomáš Zima.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…