ÚOHS uložil vnitru pokutu 3 miliony za chyby v tendru

13.05.2013 14:49

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj potvrdil třímilionovou pokutu pro Ministerstvo vnitra. Ministerstvo neuchovalo dokumentaci k tendru na licence k produktům Microsoft, řekl v pondělí Rafaj. Zakázka souvisí s výplatou sociálních dávek.

ÚOHS uložil vnitru pokutu 3 miliony za chyby v tendru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Jan Kubice

Ministerstvo zakázku zahájilo jako centrální zadavatel v roce 2008. Na základě uzavřené rámcové smlouvy a následné prováděcí smlouvy a šesti dodatků byl mimo jiné vytvořen systém výplaty sociálních dávek pro Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Způsob a legálnost zadání tohoto systému přezkoumává ÚOHS v několika správních řízeních, v jejichž rámci si od příslušných ministerstev vyžádal dokumentaci o veřejné zakázce. Ministerstvo vnitra prý zaslalo dokumentaci po značných průtazích a nekompletní. „Následně se ukázalo, že ministerstvo nemá k dispozici originál dokumentace, nýbrž její prostou kopii. Některé podstatné dokumenty, jako například nabídka vybraného uchazeče Fujitsu Technology Solutions, s. r. o., chyběly úplně," uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Ministerstvo dosud tvrdilo, že jeho postupem nikomu nevznikla škoda, znemožněn nebyl ani přezkum tendru. Podle ÚOHS ale zadavatelé musejí uchovávat dokumentaci o veřejné zakázce pět let od uzavření smlouvy s vítězem tendru. Dokumentací se podle zákona rozumí souhrn všech dokumentů v listinné či elektronické podobě, jejichž pořízení v průběhu zadávacího řízení zákon vyžaduje, včetně úplného znění originálu nabídek všech dodavatelů a uzavřených smluv. „Ministerstvo vnitra některé části dokumentace nepředložilo vůbec, jiné pouze v prosté kopii. Přestože zadavatel dále tvrdil, že má k dispozici originály všech podstatných dokumentů, přes opakované výzvy je úřadu nepředložil," dodal Rafaj.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…