ÚS odmítl Kohoutovu stížnost kvůli zákonu o krajských volbách

04.12.2012 10:56

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost aktivisty Lukáše Kohouta, namířenou proti zákonu o volbách do zastupitelstev krajů. Kohoutovi vadilo to, že při volbách nemohl udílet preferenční hlasy napříč politickými stranami, ale jen v rámci jedné kandidátky. Ústavní soudci se ale jeho argumentací nezabývali, zjistila ČTK z usnesení zpřístupněného v soudní databázi.

ÚS odmítl Kohoutovu stížnost kvůli zákonu o krajských volbách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Aktivista Lukáš Kohout na protiromské demonstraci ve Varnsdorfu

Kohout ve stížnosti například uvedl, že jeho důvěru mělo několik kandidátů na funkci krajského zastupitele, ovšem každý kandidoval za jiné politické uskupení. Všechny ale podpořit nemohl, protože si musel vybrat jen jeden politický subjekt. Tvrdil, že tak bylo "popřeno a pošlapáno" jeho právo svobodně volit.

Známý podvodník a aktivista Kohout

Ústavní soud stížnost odmítl pro neoprávněnost navrhovatele. Kohout totiž v dané situaci nesplňuje podmínky, které pro podání návrhu na zrušení právní normy stanovuje zákon o Ústavním soudu. Stručné usnesení vzešlo z neveřejného jednání, které se uskutečnilo v listopadu.

Po krajských volbách Kohout podal také návrh na vyslovení neplatnosti hlasování v Ústeckém kraji. Důvody byly podobné jako v ústavní stížnosti. Krajský soud v Ústí nad Labem jeho návrh zamítl.

Aktivista Kohout loni svolával protiromské demonstrace ve Varnsdorfu na Děčínsku. Již dříve si vysloužil pozornost médií tím, že se vydával za asistenta poslance Jana Kavana (ČSSD) a jeho jménem objednával lety do zahraničí. Později byl odsouzen za podvod.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjeva o pomoc s …