ÚS odmítl stížnost státních žalobců na snížení jejich platů

14.07.2011 9:58

Ústavní soud zamítl stížnost státních zástupců na snížení jejich platů o čtyři procenta. Platy byly sníženy v roce 2010 za vlády premiéra Jana Fischera. Ta v rámci úsporných opatření odebrala žalobcům čtyři procenta. Ustanovení zákona o platu platilo jen do konce roku 2010. Pokud by byl paragraf zrušen, žalobci by mohli žádat o zpětné dorovnání platů.

ÚS odmítl stížnost státních žalobců na snížení jejich platů

Návrh na zrušení ustanovení zákona o platu státních zástupců podal Obvodní soud pro Prahu 5 na základě žaloby jednoho z pracovníků Městského státního zastupitelství v Praze. Informuje ČTK.

Žalobce žádal vyplacení rozdílu 1615 korun

Státní zástupce dostal v lednu 2010 čistý plat 41 653 korun. Bez úsporných opatření by přitom měl nárok na 43 268 korun. Po obvodním soudu žádal vyplacení rozdílu mezi platy - 1615 korun.

Podle mínění obvodního soudu porušuje snížení platů státních zástupců několik důležitých zásad, principů a práv. Jde například o princip nezávislosti státních zástupců, zákaz diskriminace, princip rovnosti a právo na spravedlivou odměnu za práci. Snížení platů prý může ohrozit nezávislost státního zastupitelství, a tím i celé justice. Státní zástupci mají podobně jako soudci striktně omezené možnosti přivýdělku a nemohou stávkovat ani kolektivně vyjednávat o mzdách. 

Roční úspory na platech žalobců činily podle důvodové zprávy k zákonu 31,2 milionu korun, což bylo 0,02 procenta plánovaného schodku státního rozpočtu.

Související:


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…