USA: Byl bílý. Zemřel kvůli policii. Ale zapadlo to. Zde jsou informace

11.06.2020 7:30

Předseda svobodných Libor Vondráček v souvislosti s úmrtím George Floyda připomněl jiný příběh, který se stal v roce 2016. Roli v něm opět hrají američtí policisté, kteří udusili svého spoluobčana. Přitom si je sám zavolal a chtěl požádat o pomoc. Místo toho, aby mu pomohli, na volajícího klekli a udusili ho. Jen pak kvůli němu nehořela města, nedocházelo k rabování ani k masovým demonstracím po celých Spojených státech. Byl to totiž běloch. Jmenoval se Tony Timpa.

USA: Byl bílý. Zemřel kvůli policii. Ale zapadlo to. Zde jsou informace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA

Libor Vondráček položil vedle sebe příběhy dvou mužů. Jeden se jmenuje George Floyd, je to černoch, v minulosti soudem opakovaně trestaný za kriminální činnost, kterého udusili policisté. Zavraždili ho.

„Floyd byl devětkrát trestaný včetně loupežného přepadení těhotné ženy. Policisté jsou ve vazbě, obvinění z vraždy. Média, celebrity, korporace a influenceři se mohou přetrhnout, aby vyjádřili podporu tomu, co se nyní v jeho jménu děje. Americká města hoří, dochází k masovému rabování a rasově motivovaným útokům na bílé Američany,“ napsal Vondráček.

A pak je tu druhý příběh. Jeho smutným hrdinou se v roce 2016 stal Tony Timpa, běloch, na něhož také zaklekli policisté a udusili ho. Jen kvůli němu nehořela města, nedocházelo k rabování a řada celebrit k jeho úmrtí neřekla ani slovo. Policisté, kteří měli Timpu na svědomí, se po vynucené přestávce vrátili do služby. Příběh Tonyho Timpy přinesl The Dallas Morning News.

Dvaatřicetiletý Tony Timpa trpěl schizofrenií a depresemi a zapomněl si vzít prášky. Před jedním z obchodů v Dallasu si sám zavolal pomoc a oznámil na linku 911, že má strach. Jenže policisté, kteří přijeli, mu nepomohli, svázali ho, klečeli na něm a on se s nosem zabořeným v trávě pomalu dusil. Celkem třicetkrát policisty prosil, ať ho nechají nadechnout, že se dusí a může umřít. Nenechali ho nadechnout. A když upadl do bezvědomí, strážci zákona se podle listu amerického deníku ještě smáli, že jen usnul a že ho půjdou brzo vzbudit, aby nezaspal do školy.

Jeden z policistů vtipkoval na účet spoutaného muže a volal na něj: „Vstávej, je čas jít do školy.“ Druhý v odpověď zavolal: „Nechce se mi do školy, ještě pět minut.“

Takto policisté žertovali, když Timpa umíral.

Až když jim došlo, že se něco děje, zavolali sanitku, ale tam Timpa zemřel. Do nemocnice přivezli už jen mrtvé tělo.

Za své chování byli policisté na oddělení pokáráni a na čas přeřazeni na kancelářskou práci.

Děsivé je, že celý incident byl natočen na kameru, ale záznam policie dlouho odmítala vydat. Rodina se totiž obrátila na soud a policie tvrdila, že záznamy nemůže vydat, pokud běží soudní proces. Policisté nakonec nebyli odsouzeni.

Kvůli Tonymu Timpovi nehořela americká města a lidé v tisících nevycházeli do ulic. Kvůli Goergi Floydovi, který zemřel stejnou smrtí, to činí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…