USA: Rušíme přijímací testy. Znevýhodňují chudé a barevné

20.01.2021 10:57

Právě v den, kdy opustil Bílý dům prezident Donald Trump, aby byl vystřídán administrativou Joea Bidena a Kamaly Harrisové, dochází v USA k další historické změně. Hlavním podkladem pro přijetí na vysokou školu už nebudou testy SAT, které provázejí americký vzdělávací systém již od roku 1901. Důvodem je, že prý standardizované testování může znevýhodňovat zájemce z některých rasových menšin.

USA: Rušíme přijímací testy. Znevýhodňují chudé a barevné
Foto: Repro Youtube
Popisek: Fronta na volby v USA

Možná si z filmů o amerických teenagerech pamatujete, že největším strašákem každého maturanta jsou testy SAT, rozhodující o jeho přijetí k vysokoškolskému studiu. Jejich dnešní mileniální nástupci budou od tohoto stresu osvobozeni. Organizace College Board, sdružující americké vysoké školy, se podle deníku Wall Street Journal rozhodla od tohoto testování ustoupit.

Testy SAT, které komplexně prověřují studijní předpoklady, zahrnují test z matematiky, kritického myšlení, jazykový test a krátkou esej. Tvůrci testů si velmi zakládali na tom, že jsou standardizované, pro všechny stejné, a tedy velmi férové.

Přesto je nyní nahrazován. Již delší dobu prý zaznívají námitky, že výsledky ukazují, že testy SAT znevýhodňují studenty z nižších sociálních vrstev a rovněž studenty z řad „lidí barvy“, což je novotvar pro některé rasové menšiny. Ty prý nemají možnost zaplatit si přípravné kurzy, které mohou u zkoušky pomoci. Samy testy SAT jsou navíc placené.

Kuriozitou je například kritika otázky, při které měli studenti najít nejvhodnější analogii ke dvojici slov běžec – maratón. Správná odpověď byla veslař – regata a ozvala se bouře námitek, že studenti z chudších rodin nemohou znát reálie z veslování, sportu pro bohaté.

Ke zrušení testu přispěla i pandemie, kvůli omezenému setkávání dokázala letos uspořádat zkoušky SAT pouze méně než polovina testovacích míst. Některé školy naznačovaly, že by se po pandemii chtěly k testu SAT vrátit, College Board ale rozhodla jinak.

CELÝ TEXT V ANGLIČTINĚ ZDE

Testy SAT mají být jako hlavní kritérium pro přijetí nahrazeny specializovanými testy AP. Ty jsou součástí programu organizace College Board a v posledních deseti letech se stávaly stále populárnějšími. Od testů SAT se odlišovaly výrazněji subjektivním prvkem hodnocení.

Testy AP mají dvě části, v jedné se vybírá z několika možností odpovědí, v druhé jsou otázky otevřené. Testy s otevřenými odpověďmi jsou hodnoceny lektory, kteří mohou při jejich hodnocení aplikovat široký a velmi složitý systém hodnoticích kritérií.

Zatímco v testech SAT je možné dosáhnout až 2400 bodů (a výsledné skóre tedy dokázalo velmi přesně rozlišit úspěšné studenty od těch neúspěšných), testy AP znají pouze pět stupňů hodnocení, od jedničky do pětky (nejlepší). Na přijetí stačí pětka, čtyřka, v některých případech i trojka.

Systém zkoušek AP je však kritizován pro jejich malou náročnost, která navíc s rostoucí popularitou zkoušek stále klesá.

Wall Street Journal ale citoval ve svém článku nadšenou „ředitelku studentských služeb“ ze střední školy z Chantilly ve Virginii, která vykládala, jak si bohatí žáci zaplatili přípravné kurzy na SAT a byli ve výhodě. Vše, co odstraní překážky mezi studentem a vysokou školou, je podle ní krok správným směrem. „Všechno je to o rovnosti,“ zakončila svou úvahu na téma škodlivosti standardizovaných testů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…