USA by měly zpozornět. Rusko s Čínou prý jejich pozici oslabují čím dál více

09.08.2015 12:35

Server Literárky.cz přináší zprávu o tom, že se Spojené státy dostávají do kleští, a to díky vojenské námořní spolupráci mezi Čínou a Ruskem. Tato spolupráce oslabuje vliv USA v asijské oblasti. Jen těžko budou např. Američané schopni pomoci Tchajwanu. Další cvičení ruských a čínských námořních sil má brzy následovat, a to je něco, před čím by Američané měli zpozornět.

USA by měly zpozornět. Rusko s Čínou prý jejich pozici oslabují čím dál více
Foto: wikipedia
Popisek: Americká vlajka.

Analytik Peter Harris z Coloradské státní univerzity si klade otázku, zda jsou USA v nových podmínkách schopny udržet si postavení jediné supervelmoci.

„Podle Petera Harrise nyní obava z Číny narůstá díky plánovanému čínsko-ruskému srpnovému cvičení v Japonském moři. Washingtonu se zmenšují manévrovací schopnosti na Východě, v Jihočínském moři nebo přímo na Tchajwanu, jak by mohl diplomaticky nebo vojensky ovlivnit události v případě konfliktu.“ Rusku a Číně se podařil tah vůči USA. Společnou akcí v této oblasti snadněji vyšachovali takovou velmoc, jako jsou USA, které je papírově v námořní síle mocnější než Čína a Rusko dohromady,“ píše server.

Američané sice nejsou v konfliktu s Čínou, ale jejich vztahy nepochybně nejsou nejrůžovější a o vztahu USA a Ruska toho bylo v posledních měsících napsáno mnoho. Faktem je, že nejrůžovější nejsou ani vztahy Ruska a Číny, stačí si vzpomenut na jejich územní spory z minulosti, ale v tuto chvíli oběma mocnostem stačí, že se jejich zájmy v určité oblasti shodují. Američané tak stojí před dilematem, zda posílit vojenskou přítomnost v Asii nebo u evropských hranic Ruska. Další možností je, že se Spojené státy smíří s tím, že postavení světového hegemona ztrácejí, a akceptují multipolární svět. Zatím sice Rusko a Čína Spojeným státům ve vojenské síle nestačí, nemusí to trvat věčně. Američané by proto měli zpozornět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…